16.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3016  |   0  
Погрижете се за тиквите
Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-атрактивната есенна украса за всеки дом.
У нас за храна се използват предимно кестенката и мускатната (цигулкообразна) тиква. Плодовете са с ценни хранителни качества - въглехидрати, белтъчини, минерални соли, витамини (витамин С, каротин, В1, В2, РР). Тиквите с оранжева и яркожълта месеста част са по-богати на каротин. В мускатната провитаминът е повече, отколкото дори в морковите.

Не отстъпва на картофа и моркова

По хранителност тиквата се изравнява с картофа. Незначителното съдържание на целулоза и на органични киселини в нея помага да се включи в диетата при някои болести на стомашно-чревния канал. Тя подобрява работата на червата и действа слабително. Високото съдържание на калий и доброто съотношение с натрий я прави подходяща за засилване на диурезата при болести на бъбреците и пикочния мехур, съпроводени с отоци. Заради лесната й усвояемост от организма се препоръчва при оздравяващи и възрастни хора.
Ценна храна са и тиквените семки. Те са изключително богати с белтъчини и мазнини, с ненаситени мастни киселини. По съдържание на лецитин се нареждат след най-богатите с това съединение храни - яйцата и мозъка. Всички, които се нуждаят (най-вече деца и възрастни) от пълноценни белтъчини и енергийни вещества, е добре да консумират тиквени семки. От тях се получава олио, което намалява нивото на холестерола в кръвта.

Узрелите се познават по мрежестата кора

Ето защо е добре да си запазим повече плодове за зимата. Тиквата е силно топлолюбиво растение и затова не трябва да се оставя в градината, щом се понижат температурите. Първите слани попарват листата. Ако тиквите останат по-късно, по тях се образуват тъмни петна, откъдето започва и гниене. За съхраняване се подбират добре узрели плодове, откъснати с дръжка, без наранявания на кората. Узрелите се познават по това, че кората е покрита с мрежа от коркови образувания, а дръжките са вдървенели. Съхраняват се в мазе или други помещения. Подредете тиквите върху дървени греди, без да се допират. Подходящата температура е 10-12°С.

Замразена, запазва вкуса си три месеца

• Обелете и сварете в подсолена вода парчета тиква. Смачкайте до пюре и охладете при стайна температура. Поставете студеното пюре в пластмасов съд (например кутия от маргарин), но оставете 3 см празно пространство до капака. По този начин ще имате вкусен десерт до 3 месеца.
• Обелете тиквата и я нарежете на радиални парчета за печене. Опечете почти до пълна готовност, после охладете. Пакетирайте парчетата във фризерни пликове. Ще запазят вкусовите си качества 3 месеца.
02.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022