Градина » Опитомете си шипка

 Опитомете си шипка

У нас шипката се среща навсякъде. Има я на морското равнище и високо в планината. Заради ценните си качества е култивирана още от дълбока древност. Практиците цветари са успели през годините да опитомят бодливата шипка и да й отнемат постепенно бодлите.
Средновисокият храст достига височина 2,5-3 м. Предпочита слънчевите места, а към почвите не е взискателен, сухо и студоустойчив е. Цъфти през май с бели или бледорозови цветове. Плодовете узряват през август и септември. Размножава се чрез семена.
Ако искате да имате в градината шипка без бодли, не чакайте плодовете, т.е. шипките да добият рубинен цвят през септември, обират се още в края на юли или началото на август, докато са във восъчна зрялост. Веднага се засяват в предварително подготвени лехи. Покриват се с пясък или лека рохкава почва. Ако разполагате с торф, не е грешка да го прибавите към сместа. Той поддържа и съхранява влагата. При много сухо лято е необходимо да се оросяват лехите от време на време.
Ако не разполагате с шипков храст без бодли, откъдето да наберете семена, може да потърсите в цветарските магазини. Сега в ранна пролет е подходящото време да си сложите шипков храст в градината. Дори само за разкош.
Шипките без бодли са удобни и за работа при облагородяване на розите на спяща пъпка през август. Присаждането се прави ниско в шийката на корена. Шипките без бодли са удобни за работа и не разкървавяват ръцете, докато с остро ножче се оформя Т-образният отвор, където се вкарва спящата пъпка от желания сорт благородни рози. Мястото се превързва с лико и до месец резултатите от облагородяването се виждат ясно. Ако листенцето на спящата пъпка е свежо и чак към края на месеца се отрони, значи облагородяването е успешно.
Разбира се, операцията се извършва не в семенилището, а на предварително определени места, където се пикират избраните разсади от шипка без бодли.
Няколко дни преди присаждането шипковите храсти, окопани добре, се поливат обилно, за да се засили сокодвижението и кората да се отделя лесно, докато се работи с ножчето.
Грижите продължават и след успешното облагородяване. Често от подложката избиват издънки, които, макар и да не бодат, са излишни и се изрязват, за да не отнемат силите на майката.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

За червени чушки се подгответе още сега

Пиперът е взискателна култура. Той е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Оптималната температура за развитието му е 25-30°С. При 0.3 до 0.5°С растенията загиват. Изисква и изобилна слънчева светлина...

Прибирайте вече гладиолите

Няма любител цветар, който да не познава изправените стъбла на гладиолата, които са обсипани с цвят. От това цвете, което в момента все още се предлага масово по специализираните магазини, може да се ...

Всички растения наесен се завиват

Разходете се из градината си и проверете дали всички чувствителни растения са предпазени от студовете, които, както знаем, много често настъпват без предупреждение. Храстите на розите трябва да се ...

Захванете си туя от клонче

Иглолистните растения като туята и лъжекипарисът могат да се размножат чрез резници, които ще произведете сами. По този начин ще спестите много разходи, особено ако се нуждаете от растения за покриван...

Начало