Събрали сте гъби и се чудите как да ги съхраните през зимата? Ще ви помогнем. Можете да ги изсушите. Преди да започне сушенето гъбите се чистят с нож от пръстта, а боровите игли, листа и треви се отстраняват чрез внимателно почистване с кърпа. При почистването им не се употребява вода, особено за гъбите, предназначени за сушене, защото след това бавно съхнат и почерняват при изсъхването. Едрите гъби се сушат отделно от дребните. Пънчетата се отрязват и изсушават отделно от шапките. Шапките се нарязват на парчета по ширината им, а пънчетата – по дължината им с дебелина от 3 до 5 см. Гъбите могат да се наредят за сушене върху тънки дъсчици или на сита от желязна калайдисана мрежа. Суши се на стара печка. При този начин на сушене под тавите се поставят тухли или други подпорни материали, и така процесът се ускорява от горещия въздух, който минава през междините отдолу и отгоре.
При сушене на гъбите във фурна добри резултати се постигат чрез разполагане на гъбите на специални дървени поставки (стойки), прилични на скамейки, обърнати с краката нагоре. Височината на тези стойки, сглобени обикновено от три дъсчици, се определя от размерите на челото на фурната. Върху вътрешната повърхност на стойките се поставят дървени клечки – типли на разстояние около 5-10 см една от друга. Почистените гъби се нанизват на тънки върви, след което низите с гъби се окачват върху краищата на стойките, закрепени от двете страни за типлите. Такова сушене на гъби се препоръчва само при гъби, които са по-млади и с по-дребни размери. Добри резултати се отбелязват и при сушене на гъбите на дървени клечки, заковани на обикновени дъски, дълги около 150 см и широки от 15-20 см. Клечките се заковават в шахматен ред на разстояние от 6 до 8 см една от друга и на същото разстояние от ред до ред. На всяка такава типла могат да бъдат нанизани от две-три до 4 низи от гъби. За да бъде сушенето равномерно, трябва на всички спици да се поставят низи от гъби с приблизително еднаква големина. Ако гъбите не са ясно разграничени по обем, тогава по-големите и по-водни екземпляри се поставят отгоре, под тях такива от средна големина, а най-дребните се разполагат най-отдолу.
Ако имате намерение да направите голямо насаждение от културна къпина, на която хубавото е, че няма бодли, естествено е да потърсите посадъчен материал от разсадник. За любителски нужди обаче можете д...
Всяко лято много любители събират семена от сортове домати, които най-много са харесали в градината си. През следващата година очакват да получат същите плодове, но за съжаление често ги спохожда разо...
През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществен...
Правилното отглеждане на къпините е важно за тяхното добро развитие и плододаване. През май трябва да се поддържата почвената повърхност в рохкаво състояние и задължително чиста от плевели. Това създа...