Градина » Нова къпина от двора на приятел

 Нова къпина от двора на приятел

Ако имате намерение да направите голямо насаждение от културна къпина, на която хубавото е, че няма бодли, естествено е да потърсите посадъчен материал от разсадник. За любителски нужди обаче можете да се възползвате от храста в двора на приятел. Къпината много лесно се размножава чрез така нареченото върхово вкореняване. Нарича се върхово, защото къпиновите леторасти имат способността да пускат корени в зоната на връхните пъпки, когато попаднат във влажна почва.
Периодът, в който можете да вкоренявате по този начин къпина, е доста дълъг, някъде откъм края на април - началото на май до края на юли, но колкото по-рано, толкова по-добре. Начинът е много лек за изпълнение, успехът идва още с първите опити.

Ето как става

Избирате добре развит летораст от добре развит къпинов храст. В съседство с него изкопавате недълбока (около 8-10 см) ямка. За предпочитане е пръстта да бъде рохка и при всички случаи влажна. Това лесно се постига, предварително ще полеете, ако се налага. А за да стане по-рохка пръстта, може да я размесите чрез накопаване с прегорял оборски тор или угнила горска шума. Но към такава мярка ще ви се наложи да прибегнете само на терени с неблагоприятни почвени условия, на каквито рядко някой засажда културна къпина.
В оформената ямка положете върха на избрания летораст. За да го прикрепите здраво, предварително си направете чаталче от някоя клонка. След като заровите върха, грижата ви ще е само да проверявате от време на време влажността на почвата в зоната на вкореняването и да я поддържате умерена. Не след дълго се образуват корени и се появява новият летораст. Наесен вкоренената млада къпина ще отделите от майчиното растение и ще я засадите на желаното място.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Вишневият хоботник

Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета....

Празът се нуждае от много грижи

Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и п...

Проверете кълняемостта на семената си

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...

Капризите на оранжерийните патладжани

Отглеждам патладжани в оранжерия. Има много завързи, а плодовете в най-добрия случай са само няколко. Останалите не завръзват, а ако успеят, те не узряват. Какво да правя? Слабото образуване на ...

Начало