16.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3844  |   0  
Сега се сее зелето, което пълни кацата
Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за качествено кисело зеле. Устойчив е на мана и на висока температура. Лико-ришко бяло става за киселото зеле, което е с отлични качества и голяма трайност. Енергия F е хибриден сорт, който дава много висок добив - 9000 кг от декар. Пазарджишко подобрено е с виолетово прошарване. Пазарджик 13, Искър, Средец, Син капак, Топаз е червено зеле за салати.
Местните български сортове са с висока родовитост, с едри, плътни, плоскокръгли до кръгли зелки с отлични вкусови и кухненски качества, но са слабо устойчиви на мана. Затова пък са с по-голяма устойчивост на суша в сравнение с европейските сортове. Сега у нас се внедряват някои холандски хибридни сортове за съхраняване в прясно състояние.
Късното зеле се сее на открити лехи, предварително полети, добре наторени с оборски тор, с 4-5 г семена на кв. м. Разсажда се след 30-40 дни - обикновено през втората половина на юли, а реколтата се прибира през октомври-ноември.
При отглеждането на разсада внимавайте да не се нападне от опасните болести и неприятели - мана, сухо стъблено гниене, зелева муха и др., които след засаждането му на постоянно място може да унищожат културата напълно. Необходимо е да се предотврати появата и разпространението им и да се произведе здрав и качествен разсад. Преди засаждането на постоянно място прегледайте и отстранете всички растения, които показват признаци на заболяване.
Изхвърлете и всички недоразвити стръкове.

Савойското е чудесно прясно или сушено

Савойското зеле, известно още като къдраво зеле, започва да се отглежда сравнително отскоро в Западното Средноморие. По-късно се разпространява главно в Западна Европа, особено във Франция. Характерна е мехуронакъдрената повърхност на листата. Те имат тревистозелена или синкаво-зелена, при някои сортове жълтеникава окраска, със слаб восъчен налеп. Образува овални, конусовидни или плоски зелки, по-малки и по-рехави от тези на главестото зеле. Те са богати на витамин С (до 78 мг %). Консумират се пресни или изсушени. Не се използват за приготвяне на кисело зеле и за съхраняване.
Савойското зеле е сравнително влаголюбиво и устойчиво на ниски температури. Отглежда се както главестото зеле. Най-добре вирее върху глинести и торфени почви. Реагира добре на органично торене, на калий, азот и фосфор. Най-добре е да се засажда след бобови култури, картофи, краставици, лук, цвекло или домати. Не трябва да е на същото място, на което са отглеждани зелеви култури по-рано от 5 години.
При различните сортове и хибриди може да получите реколта от юли до октомври.
29.05.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022