3аради вкусния плод черешата се отглежда в почти всички страни на умерения климат, където зимата е мека, а пролетта е без големи колебания на температурата, повратните мразове и късните слани са рядко явление. У нас тази овошка е разпространена из цялата страна. Почитта към нея се дължи на това, че плодовете се появяват рано, още през пролетта, когато все още няма достатъчно други в изобилие. Черешовите сортове узряват в продължение на шест седмици. В най-южните райони на страната ранните червенеят още към средата на май, в другите - две седмици по-късно. Първите череши не червясват, защото са готови, преди да са се развили ларвите на черешовата муха. Бигаро Моро, Сенека и Ранна черна са най-почитаните ранни сортове.
Към края на месеца готов за бране става Ърли ривърс. Сортът е с едри плодове от типа на хрущялките, с много добър вкус. В началото на юни зрее българският Хеброс. След седмица - сортовете Победа, Конявска черна, Бинг, в края на юни - Наполеон.
След средата на юни и до края на месеца берем Козерска, Ван, Хеделфингенска, Гермерсдорфска, Стар, Стела. Ламберт е късен, узрява даже в началото на юли. Плодовете им са едри и дори много едри, тъмночервени, плътни, хрупкави (хрущялки), с много добър вкус, подходящи са за компот. С изключение на Хеделфингенска, в тази група се включват най-едроплодните и най-висококачествените череши. На повечето места като най-родовити се очертават първите три сорта.
За любителите на жълти череши интересна е Дроганова жълта, тя е родовита, а плодовете й са много подходящи за компот и сладко.
Черешите се берат напълно узрели, може 2-4 дни преди да са достигнали пълната си зрелост. Сортовете, които са с по-меко месо и по-трудно понасят транспорт, се обират до 5 дни преди пълната им зрялост. Плодовете се откъсват с дръжките, за преработка може и без тях.
Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...
Солданелата (Soldanella) се отнася към род, който събира повече от 11 вида растения, които през последните години са много модерни. Те произхождат от високопланинския пояс на Средна и Южна Европа. Кат...
Късните краставици – корнишоните най-често се отглеждат на площи, които са освободени от ранните пролетни култури - зелен фасул, зелен грах, ранни картофи, ранно зеле и др. Площта се подготвя ведна...
Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...