05.12.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1628  |   0  
Кога да подрежем касиса?
Още през февруари! През март може да се окаже, че сте закъснели. Защо ли? Защото касисът се събужда рано от зимен покой, соковете се раздвижват и започват да изнасят резервните хранителни вещества по клонките. Като ги изрязвате, заедно с тях ще изхвърлите и част от тези нужни растението резерви.
Ако досега не сте извършвали резитба на касис, не се страхувайте – няма да го съсипете, ще му помогнете. Достатъчно е само да знаете, че касисът дава най-добри плодове на двегодишни, тригодишни и на четиригодишни клонки. Всички по-стари трябва да се премахнат, за да може по-младите да дадат това, на което са способни.
През първата година след засаждането, колкото и леторасти да са покарали, при резитбата, се оставят само 3-4. През следващите години се оставят по още 5-6 и така докато станат 15-18. През това време първите вече са достигали възраст за цялостно изрязване. Ако сте пропуснали този етап от развитието на касисовия храст, сега просто изрежете всички клонки, които са на повече от четири години. Няма да е трудно да ги разпознаете, а ако все пак се колебаете за някои, запазете ги и през лятото ще се убедите, че при следващата резитба трябва да ги отстраните.
При резитбата може да отстраните и някои по-млади клонки, ако сгъстяват храста. Така ще позволите останалите да се развият по-добре.
07.02.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021