Градина » Кога да подрежем касиса?

 Кога да подрежем касиса?

Още през февруари! През март може да се окаже, че сте закъснели. Защо ли? Защото касисът се събужда рано от зимен покой, соковете се раздвижват и започват да изнасят резервните хранителни вещества по клонките. Като ги изрязвате, заедно с тях ще изхвърлите и част от тези нужни растението резерви.
Ако досега не сте извършвали резитба на касис, не се страхувайте – няма да го съсипете, ще му помогнете. Достатъчно е само да знаете, че касисът дава най-добри плодове на двегодишни, тригодишни и на четиригодишни клонки. Всички по-стари трябва да се премахнат, за да може по-младите да дадат това, на което са способни.
През първата година след засаждането, колкото и леторасти да са покарали, при резитбата, се оставят само 3-4. През следващите години се оставят по още 5-6 и така докато станат 15-18. През това време първите вече са достигали възраст за цялостно изрязване. Ако сте пропуснали този етап от развитието на касисовия храст, сега просто изрежете всички клонки, които са на повече от четири години. Няма да е трудно да ги разпознаете, а ако все пак се колебаете за някои, запазете ги и през лятото ще се убедите, че при следващата резитба трябва да ги отстраните.
При резитбата може да отстраните и някои по-млади клонки, ако сгъстяват храста. Така ще позволите останалите да се развият по-добре.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кършете лозите внимателно

Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но понякога неправилно, защото лозите се кършат ...

Малки хитрости запазват лимоните

Лимоните и портокалите ще се съхранят свежи, ако ги намажете с растително масло, поставите ги в целофанов плик и ги държите в прохладно място. Можете да съхраните лимоните по следния начин: Махнете им...

Бамята е готова за бране

Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...

Закалете патладжаните

В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се "привикват" към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и ...

Начало