Градина » Кливията ще почива до края на февруари

 Кливията ще почива до края на февруари

Кливията е луковично растение, което произхожда от Южна Африка. Корените му са малко на брой, но дълги и месести. Листата й живеят по няколко години, като всяка година се образуват по няколко. При добро гледане, цветоносното стъбло се появява в центъра на розетката в края на зимата, началото на пролетта.
Но за да се стигне до този резултат, от края на октомври до февруари кливията трябва да премине през задължителен период на почивка. Затова, ако все още поливате вашите растения с оптимални дози вода, своевременно я намалете до минимум. Температурата в помещенията трябва да е сравнително ниска – около 8-10 градуса. Някои любители преместват саксиите по време на почивката в избени помещения. Такива растения успяват да заложат едри съцветия, затова през пролетта са приказно красиви.
По отношение на светлината кливията не е капризна. Понася слабо осветление, затова се развива успешно ако я поставите на западни, та дори и на северни прозорци. Тя е устойчива на сухия въздух, затова не страда в помещения с парно отопление.
По време на цъфтежа потребността от вода е най-голяма, затова тогава почвената смес винаги трябва да е умерено влажна.
Кливията се размножава чрез разделяне на старите растения след прецъфтяването. Не е необходимо да вършите това всяка година, защото новите луковици бавно нарастват. Разделяйте ги през 4-5 години.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Съберете семе от краставиците

В началото пак да напомним – не вземайте семе от хибриди, резултатът ще е разочароващ. Но ако сте си харесали някой директен сорт и той е намерил прекрасни условия във вашата градина, време е да остав...

Как да отгледате красив кротон

Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20°С и висока въздушна влажност. Не бива да се държи...

Вишневият хоботник тормози много овошки

Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета....

Желатинът поглъща танина във виното

След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...

Начало