Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета.
Вишневият хоботник (Rhynchites auratus) развива едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо, ларва или какавида в землиста камерка в почвата. Напролет започва да се храни с пъпките и цветовете, а след това и с младите листа. Женската прогризва кожицата на зъвръзите и достига до костилката, където втиква с хоботчето си по едно яйце. След това покрива отвора с огризки и други вещества. Това покритие се забелязва като гугличка върху плода. Яйцеснасянето продължава 3-4 седмици и през това време една женска снася по около 100 яйца. Излюпилите се ларви не се хранят с месестата част на плода, а навлизат във все още меката костилка и изяждат ядката.
Борбата с този неприятел включва преди всичко огротехнически мерки. От много голямо значение е дълбоката есенна обработка на почвата, с която се унищожават и подлагат на измръзване зимуващите форми на неприятеля. Много е полезно залагането на ловни пояси през пролетта около стъблата на дръвчетата с цел да се предотврати преминаването на бръмбарите към короните. Пръскането с химични препарати, ако се налага, се извършва през пролетта срещу възрастното насекомо преди яйцеснасането, т. е. малко след цъфтежа.
Малайската ябълка (Syzygium malaccense) от семейство Миртови идва от Малайзия, където е била култивирана в продължение на столетия. Това интересно растение е широко известно в страните на Югоизточна А...
Дафината или лавровото дърво ( Laurus nobilis) е типично за Средиземноморието. То е вечнозелено, като листата му живеят почти три години. Расте като изправен храст, но може да се превърне и в средно г...
Апорокактусът (Aporocactus) е роден в Мексико. В природата са разпространени 6 вида. В домашни условия обаче можете да отгледате само плетовидния апорокактус (Aporocactus flagelliformis), наречен още ...
За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...