Краставицата е един от най-старите зеленчукови видове, отглеждани у нас. Широко са разпространени по света, което се обяснява не толкова с хранителната им стойност, колкото с вкусовите качества на плодовете. Биологически особености Краставицата (Cucumis sativus L.) е е...
Кресът все още не навлязъл зеленчук в българската зеленчукова градина, но става все по-широко известен на консуматорите. Отглежда се заради младите му листа, които се добавят към салати, използват се като подправка към сосове, в супи и като и гарнитура на месни блюда и риба. Бога...
Ароматната подправка намира широко приложение в националната ни кухня. Използва се за подправка на зеленчукови супи, на маринати, ястия от месо, без нея не минава телешкото варено, диетични храни, консерви и др. Добре се комбинира с майорана, чесън, мащерка, лук. Заема голяма...
Като свеж пролетен листен зеленчук градинската лобода е била широко използвана в миналото. Днес интерес към нея не липсва. Лошото е, че листата й бързо вехнат, не са издръжливи на транспорт. Това е причина да се отбягва от търговците на зеленчук. По градските пазари се продава от...
Един oт най-широко разпространените и най-често употребяваните зеленчуци е лукът. Това се дължи на ценните му вкусови, хранителни и лечебни качества. Още от най-дълбока древност той се използва в народната медицина. И днес лекарите го препоръчват при заболявания на дихателните ор...
Наричан още меродия, той е основната подправка в българската кухня. Много добрите му вкусови качества се дължат на етеричното масло. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната, която зарежда организма с енергия. Магданозът е любима подправка за ястия, консерви...
Ароматната подправка, любимка на много европейски страни (Франция, Италия, Германия), е малко позната у нас. Свежите или изсушени листа и клонки са желани за салати, супи, рибни или зеленчукови консерви, сладкиши и колбаси, за чай, ароматизиране на вина и др. Подходяща е за ясти...
Наричат го още спанаково цвекло, защото листата му се използват като спанака. Те са богати на витамини и минерални соли, както и на белтъчни вещева. Манголдът (Beta vulgaris sulsp. cicls Garke) е двегодишно растение от семейство Лободови (Chenfpfdiaceae). През първата година об...
Подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Дължи се на органичните киселини и етеричните масла, които съдържа растението....
Навсякъде из страната по каменистите места, редките гори и храсталаци расте мащерката, добре известна като бабина душица, овчарска чубрица и с още много други наименования. Позната и из-ползвана е отдавна заради лечебните и ароматни листа и цветове, което се дължи на етеричното м...
Известна е най-вече като етеричномаслодайно и лечебно растение. Но още от най-стари времена е запазила значението си на подправка. Тя придава освежаващ вкус и приятен аромат на салати, сирене, супи, рибни и зеленчукови ястия, служи и при приготвянето на тестени изделия. В кулинар...
Морковът са отличава с високи вкусови, хранителни и диетични качества. Съдържа витамин А в големи количества под формата на веществото каротин (наричано още провитамин А), на което се дължи оранжево-червеният цвят на кореноплодите. Богат е на витамините В1 и В2 и по-малко на вита...
В българската зеленчукова градина това е рядко отглеждан вид, но много любители му обръщат все по-голямо внимание. Патисоните не се отличават с много големи хранителни качества, но имат приятен вкус и са подходящи за приготвяне на различни ястия. Като ранен зеленчук доставят на ч...
Наричат го още син домат поради известна прилика с домата, с който ботанически принадлежат към едно семейство. По хранителни качества и по съдържанието на витамини и минерални соли отстъпва на домата и пипера, но от него се приготвят различни вкусни ястия, което го прави търсен з...
Този зеленчук се отглежда заради кореноплодите, които имат приятния аромат и сладникавия вкус. В домакинството се използва за приготвяне на супи и в други ястия, а в консервната промишленост за производство на месни и рибни консерви. Биологически особености Пащърнакът ...
Внесен от Централна Америка, днес пиперът е един от най-отглежданите зеленчуци в Европа, за което дял имат несъмнено и българските майстори градинари. Интересът към него се дължи на високите му хранителни, вкусови и диетични качества. Изключително ценно е богатството на витамин С...
Празът е ценен източник на хранителни вещества, минерални соли и витамини. Те се намират главно в лъжливото стъбло, зароди което той се отглежда.Важна негова съставка е фосфорната киселина, необходима на човешкия организъм. Биологически особености Празът (Alium porrum ...
Това е един от най-желаните летни плодове преди всичко поради чудесните му вкусови, а също и хранителни качества, както и заради лечебното му въздействие. Пъпешите се препоръчват при сърдечносъдови заболявания, болести на бъбреците и черния дроб, при малокръвие и умствена преумор...
Този интересен зеленчук у нас е малко познат, но по света от дръжките на листата му приготвят салати, супи, сосове, компоти, желета, пудинги и различни други сладкарски произведения, а от фризера може да се извади като свеж зеленчук по всяко време на годината. У нас само отделни ...
Наричано е аптекарски копър, а също и влашки копър, защото външно прилича на копъра и с него и с морковите са от едно и също ботаническо семейство (Umbelliferae). Напоследък много употребяват италианското му име финокио, както италианците казват на резенето. Други, повлияни от чу...
Подправка, която е изключително много тачена от италианците и испанците, но у нас не толкова. В Средна Европа се употребява като подправка и зеленчук. Използват се младите листа, дръжките и клонките за подправка на супи и ястия от зеленчуци и месо. Листата, стъблата и семената с...
Не се отличават с особен хранителни качества, но съдържащите се в тях вещества улесняват храносмилането. Богати са на витамин С, предпочитани са през пролетта, когато другите източници са оскъдни. Биологически особености Репичката (Raphanus sativus var. radicula D. C.) ...
Нарича се още овчарски босилек и е известен най-вече като подправка за пици, но той е и изискана подправка към салати, спагети, доматени сосове, ястия от зеленчуци и яйца, към супи, печени птици, печено свинско или овнешко месо, гювечи, плакии, ястия от патладжани, за чай и др. П...
Напоследък този зеленчук придобива все по-голяма популярност като вносен артикул. Дължи я преди всичко на интересните си вкусови качества на младите листа – леко лютиви, леко горчиви с дъх на орехови ядки. Използват руколата предимно за салати, самостоятелно и най-вече в комбинац...