Навсякъде из страната по каменистите места, редките гори и храсталаци расте мащерката, добре известна като бабина душица, овчарска чубрица и с още много други наименования. Позната и из-ползвана е отдавна заради лечебните и ароматни листа и цветове, което се дължи на етеричното масло в тях.
Тя е подправка за риба, телешко, свинско и за яйчени деликатеси, придава чудесен вкус на ястия с кайма, черен дроб, птици, гъби, домати, патладжани, зеле - задушено или варено. Добре се комбинира с дафинов лист, индийско орехче, розмарин и чубрица.
Главната съставна част на етеричното масло е тимолът, които притежава бактерицидни свойства. Богата е на органични киселини, дъбилни вещества, минерални соли, витамин С (до 55мг%) и др. Използват се свежите и изсушените листа и цветове. Цъфти през юни до септември. Отглежда се и в градината . Поради силния приятен аромат тя е била избрана още от древните славяни като благовонно средство при жертвоприношенията.
Устройство
Мащерката (Thymus vulgaris) произхожда от северозападните части на Средиземноморската област. Тя е многогодишно храстовидно растение, може да бъде и едногодишна култура. Коренът е силно разклонен и дълъг. Стъблото е дървенисто, силно разклонено още от основата. Достига на височина до 50 см. Листата са дребни, удължени , обратно яйцевидни с къси дръжки. От двете страни листът е покрит с точковидни жлези. Цветовете са разположени в пазвите на връхните листа по едногодишните клонки. Те са дребни, бели, светлолилави, розови, събрани в редки съцветия. Семената узряват през септември.
Изисквания
Мащерката е топлолюбиво и светлолюбиво растение, обича слънчевото, южно изложение, не обича излишната влага. Добре развитите растения се отличават със значителна сухоустойчивост. Взискателна е към хранителния режим на почвата и обича да е добре наторена.За да си отгледате растението, изберете леки, дренирани, добре обработени и наторени почви.
Мащерката се отглежда на едно и също място 4-5 години, затова предпочита добри предшественици, които оставят почвата чиста от плевели.
Размножаване
Сее се през пролетта и предзимно, произвежда се и разсад. Може да се сее директно на редове на 40-50 см между тях и 20 см между растенията в реда. Необходими са ви за 100 кв. м около 70-80 г семена. Сее се не по-дълбоко от 1-1,5 см при пролетната сеитба, но ако решите да сеете предзимно – почти повърхностно. За разсад, засейте семенцата в култивационно съоръжение в началото на март по 2 г/кв.м. Готовият разсад отива в градината на открито през май. .
Грижите
В началото мащерката се развива бавно, което налага да се води борба с плевелите. Две седмици след засаждането на разсада се подхранва и прекопава. През следващите години, след като се изреже, се подхранва и разрохква.През първата година мащерката се прибира само веднаж, а през следващите – два пъти. Първото прибиране е в масов цъфтеж, а второто - през септември и октомври. През зимата се ползват изсушените на сянка листа и цветове.
Котиледонът (Cotyledon) произхожда от пустинните райони на Южна Африка, Етиопия и Арабски полуостров. Родът включва 30 вида. Като декоративни се отглеждат два от тях. Това са многогодишни, вечно зелен...
За производство на разсада семената на топкарафила (самакитката, турския карамфил) се засяват на открити лехи в периода юли-август. За 1 кв. метър са необходими 1 г семена. Засяват се по-рядко, по въз...
Бялата овощна пеперуда (Aporia crataegi) е доста голяма. При разперени криле достига до 5-6 сантиметра. Крилете са бели с характерни черни жилки. Пеперудите летят от началото на юни и се хранят с нект...
Ако сте си отгледали добра реколта от картофи в своята градина и сега има какво да съхраните за по-дълго време, внимавайте какво поставяте за съхранение. Случва се някои клубени бързо да загниват, а п...