Градина » Мащерка

 Мащерка

Навсякъде из страната по каменистите места, редките гори и храсталаци расте мащерката, добре известна като бабина душица, овчарска чубрица и с още много други наименования. Позната и из-ползвана е отдавна заради лечебните и ароматни листа и цветове, което се дължи на етеричното масло в тях.
Тя е подправка за риба, телешко, свинско и за яйчени деликатеси, придава чудесен вкус на ястия с кайма, черен дроб, птици, гъби, домати, патладжани, зеле - задушено или варено. Добре се комбинира с дафинов лист, индийско орехче, розмарин и чубрица.
Главната съставна част на етеричното масло е тимолът, които притежава бактерицидни свойства. Богата е на органични киселини, дъбилни вещества, минерални соли, витамин С (до 55мг%) и др. Използват се свежите и изсушените листа и цветове. Цъфти през юни до септември. Отглежда се и в градината . Поради силния приятен аромат тя е била избрана още от древните славяни като благовонно средство при жертвоприношенията.

Устройство

Мащерката (Thymus vulgaris) произхожда от северозападните части на Средиземноморската област. Тя е многогодишно храстовидно растение, може да бъде и едногодишна култура. Коренът е силно разклонен и дълъг. Стъблото е дървенисто, силно разклонено още от основата. Достига на височина до 50 см. Листата са дребни, удължени , обратно яйцевидни с къси дръжки. От двете страни листът е покрит с точковидни жлези. Цветовете са разположени в пазвите на връхните листа по едногодишните клонки. Те са дребни, бели, светлолилави, розови, събрани в редки съцветия. Семената узряват през септември.

Изисквания

Мащерката е топлолюбиво и светлолюбиво растение, обича слънчевото, южно изложение, не обича излишната влага. Добре развитите растения се отличават със значителна сухоустойчивост. Взискателна е към хранителния режим на почвата и обича да е добре наторена.За да си отгледате растението, изберете леки, дренирани, добре обработени и наторени почви.
Мащерката се отглежда на едно и също място 4-5 години, затова предпочита добри предшественици, които оставят почвата чиста от плевели.

Размножаване

Сее се през пролетта и предзимно, произвежда се и разсад. Може да се сее директно на редове на 40-50 см между тях и 20 см между растенията в реда. Необходими са ви за 100 кв. м около 70-80 г семена. Сее се не по-дълбоко от 1-1,5 см при пролетната сеитба, но ако решите да сеете предзимно – почти повърхностно. За разсад, засейте семенцата в култивационно съоръжение в началото на март по 2 г/кв.м. Готовият разсад отива в градината на открито през май. .

Грижите

В началото мащерката се развива бавно, което налага да се води борба с плевелите. Две седмици след засаждането на разсада се подхранва и прекопава. През следващите години, след като се изреже, се подхранва и разрохква.През първата година мащерката се прибира само веднаж, а през следващите – два пъти. Първото прибиране е в масов цъфтеж, а второто - през септември и октомври. През зимата се ползват изсушените на сянка листа и цветове.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Не отлагайте засаждането на малините

Малините може да се засаждат през пролетта и през есента. Пролетното е за предпочитане по местата, където зимата духат силни ветрове, не се задържа снежна покривка и температурите падат до минус 20 и...

Как да се грижим за краспедията

Краспедията (Craspedia) е сравнително ново за цветарите растение, което е внесено от Австралия още през 80-те години на ХХ век. В културното цветарство е известен само един вид – топчестата краспедия ...

Условия за срастване на присадената пъпка

Лятото е времето за така нареченото присаждане на спяща пъпка. Спяща, защото не се развива веднага, а едва напролет. За направата на Т-образния отрез, за изрязването на пъпката от калема и вмъкването ...

Чистите малини са по-дребни

Ако искате да имате на трапезата си малини, произведени с по-малко химия, ще трябва да се откажете от едрите и привлекателни плодове. Ще се преориентирате към средните и дребноплодни видове и сортове....

Начало