Градина » Кориандър

 Кориандър

Свежите листа на кориандъра се използват като подправка на салати и предястия с месо. Листата му са богати на витамин С, каротиноиди, захари. Той е етеричномаслодайно растение, но намира приложение в хранителната промишленост за ароматизиране на хлебни произведения , маринати, сосове, за украса на сандвичи и др. Основно се отглежда заради семената. Ароматът се дължи на етеричното масло, главните съставни части на което са кориандролът и пиненът.
Родината на кориандъра е Мала Азия. Отглежда се в цяла Европа, Азия и Северна Африка, но у нас е сравнително слабо разпространен. Големи производители са Русия, Германия, Италия, Испания, Китай, Мексико и др.

Устройство

Кориандърът (Coriandrum sativum) е едногодишно растение с изправено стъбло, което достига до 70 см височина. Листата му са светлозелени, долните са цели, с дълги дръжки, а горните са силно насечени на дялове и са приседнали. Сенниците са с 3-4 лъча, а малките сенници са с по 6-13 дребни бели или розови цвята. Плодовете му са кръгли, а семената в тях са плоски от страната , с която са прилепнали. Те са сладки на вкус и имат силен аромат. 1000 семена тежат около 6 грама. В много страни са селекционирани различни сортове. У нас се отглежда руският сорт Алексеевски 247 за получаване на етерично масло.

Изисквания

Кориандърът не е взискателен към почвата, но вирее най-добре на почви с неутрална реакция. Тя трябва да е добре влагозапасена. Предпочита за предшественици житните култури, зърнено-бобовите и особено зеленчуковите.
Подготовката на почвата започва от прибирането на предшественика. Добивите на кориандъра се повишават значително при добро наторяване.

Размножаване

Препоръчва се преди сеитбата да се внесе за 100 кв.м около 700 г амониева селитра, 700 г суперфосфат, и до 400 г калиев тор. Засява се рано напролет, през март, редово, може лентово при разстояние 60-70 см между лентите и 25-30 см между редовете. За 100 кв.м са необходими 160 г семена. Може да се засява и преди зимата, за да поникнат семената рано напролет.

Грижите

Грижите през вегетацията се свеждат до редовно окопаване и борба с плевелите. Периодът от сеитбата до поникването и развитието на младите растения е доста дълъг, затова посевът може силно да се заплевели. При по-големи площи може да се използват хербициди.
Листата за свежа подправка се прибират, когато образуват добре оформена розетка. От 100 кв.м може да се получи до 280 кг свежа маса. Изрязаната листна маса за подправка се прави на връзки. Растенията цъфтят през май, а семената узряват през юли. Прибират се във восъчна зрялост, защото лесно се оронват. За по-големи количества се използва механизирана техника.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Смокиня в саксия?

Смокинята е едно от най-старите плодни растения на планетата. За нея, заедно с гроздето и маслината, се говори още в Стария завет. В Палестина и Месопотамия е била отглеждана преди 5000 години пр. н.е...

Кавказката райска ябълка не се бои от студ

Естествената среда на кавказката райска ябълка (Diospyros lotus) са районите на Кавказ, Средна, Мала и Централна Азия, Северен Китай и Япония. Тя представлява дърво, което може да достигне височина до...

Как да си отгледате сладки картофи

Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многог...

Дървото на живота расте бавно, но живее дълго

С това име най-често назовават дървовидната красула - Crassula arborescens. Имайте предвид обаче, че към рода красула се отнасят около 300 вида, някои от които много си приличат. Поради тази причина и...

Начало