Градина » Направете си чай от монарда

 Направете си чай от монарда

Това интересно растение произхожда от областите на Големите езера в Северна Америка. Познати са 15 вида, но като културни растения се използват само два:
Монарда дидима е с високи до 80 см разклоняващи се четириръбести стъбла. Листата са удължено яйцевидни със заострен връх. Благодарение на съдържащите се в тях етерични масла издават много приятен аромат. Използват се за подправка.От тях се приготовлява прекрасния чай под името „пенсилвански". Освен горещ, той е много приятен и като студена напитка.
Около цвета се групират прицветни листа, които са оцветени подобно на тяхната багра, но по-пастелно. Цъфти през юни-юли с групирани по върховете на разклоненията цветове. Има сортове с червена и с розова багра.
Монарда фистулоза се отличава от първата по това, че всички части на растенията са покрити с власинки.Чашката е зелена, а венчелистчето е пурпурно-розово. Сега се разпространяват и хибридни форми.
Тези многогодишни растения у нас се развиват успешно. Преди студовете стъблата загиват и трябва да се изрежат. Напролет туфата се развива, като отстрани се появяват нови, стъбла.За да се развиват добре, растенията предпочитат влажни, по-лусенчести места и почви, богати с хранителни вещества. Отглеждани като декоративни, им се предоставят тези условия. Когато са на слънчеви места, растенията са малко по-ниски, но листата са много по-богати на етерични масла. В такива случаи е важно да поливате по-често.
За любителите на екзотиката е важно да знаят, че биха могли да отглеждат монарда на балкони, тераси и веранди.

Засадете в подходящи саксии

Необходимо е саксиите да са с диаметър над 30 см или да се използват сандъчета. Почвената смес трябва да е много богата. Съставя се от градинска почва, много добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 4:3:1. При възможност да внесете саксиите в закрити помещения за зимния период бихте могли да се радвате на приятната зеленина и да ползвате свежи листа по-дълго време. Монардата се размножава предимно чрез разделяне на туфата през пролетта. Може да се използват и семена, като е желателно предварително да бъде произведен разсад.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Валотата цъфти само в тясна саксия

Валотата (Vallota) е от семейство Амарилисови. В цветарството може да се намери прекрасната валота (Vallota speciosa), която представлява красиво многогодишно луковично растение с цветове, които са съ...

Украсете прозореца с делвички

Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е CeropegiaWoodii – светлолюбиво сукулентно растение с т...

Грижи за лозите по време на цъфтежа

В основните лозарски райони цъфтежът на лозите започва в края на май-началото на юни. По-високата температура в началото на вегетацията може да го ускори. В места с по-хладен климат цъфтежът настъпва ...

Постелете под краставиците слама

Краставиците в стоманено-стъклени оранжерии основно се отглеждат върху бали от слама. Най-подходящ субстрат, който осигурява добро развитие на кореновата система, е балираната пшеничена слама. Използв...

Начало