Градина » Как да торите ранните зеленчуци

 Как да торите ранните зеленчуци

В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взискателни към почвените условия и хранителния режим, при който се отглеждат.
Тези култури се отглеждат при сравнително неблагоприятни условия - къс ден, голям брой облачни дни, ниски температури и висока влажност.За кратък период от време те усвояват необходимите им хранителни вещества. Всичко това оказва влияние върху храненето им, а оттам и върху размера и качеството на добива.
При отглеждането им трябва да се избягват студените, тежки по механичен състав и кисели почви. Тези зеленчуци се развиват най- добре на песъкливо-глинести или глинесто-песъкливи почви, с неутрална или близка до нея реакция на почвения разтвор.
Оптималните торови норми се определят въз основа на резултатите от агрохимични анализи. Като примерни могат да се използват норми от 1,5-2 кг амониева селитра на 100 кв. м, 1-1,2 кг троен суперфосфат и 1-1,5 кг калиев тор. Добре реагират и на органично торене с 200- 333 кг на 100 кв. м угнил оборски тор.
Органичните, фосфорните и калиеви торове се внасят с основната обработка на почвата. Азотните торове се внасят обикновено на два пъти - половината преди засяването или разсаждането и другата половина като подхранване с първото окопаване.
Ако тези култури се отглеждат след добре торен предшественик, може да не се тори с оборски тор, фосфорни и калиеви торове.
При необходимост може да се извърши и листно подхранване, като стриктно се спазват указанията, дадени на етикетите.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Помогнете на Коледната звезда да цъфне

За да зацъфти преди Коледа, коледната ви звезда трябва от края на септември да прекарва в пълна тъмнина 14 часа от денонощието в продължение на 8 седмици. Затова трябва да се създадат изкуствени услов...

Сложете и дюля в градината

Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Причината се корени в това, че плодовете й имат грубо, тръпчиво и с каменисти образувания месо, поради което рядко се употребяват за ко...

Ако ще гледате айсберг, време е да го сеете

Тази салата се отличава с превъзходни вкусови качества и много любители вече правят опити с променлив успех да я отглеждат. Неблагополучията се дължат предимно на неправилно подбрани срокове за сеитб...

Плевелите могат и да помагат

За да се подхранят растенията, от пролетта до есента един-два пъти месечно се препоръчва поливка на насажденията с ферментирал извлек от накълцани плевели. 1/3 от бъчва, събираща 12 кофи, се пълни с т...

Начало