В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взискателни към почвените условия и хранителния режим, при който се отглеждат.
Тези култури се отглеждат при сравнително неблагоприятни условия - къс ден, голям брой облачни дни, ниски температури и висока влажност.За кратък период от време те усвояват необходимите им хранителни вещества. Всичко това оказва влияние върху храненето им, а оттам и върху размера и качеството на добива.
При отглеждането им трябва да се избягват студените, тежки по механичен състав и кисели почви. Тези зеленчуци се развиват най- добре на песъкливо-глинести или глинесто-песъкливи почви, с неутрална или близка до нея реакция на почвения разтвор.
Оптималните торови норми се определят въз основа на резултатите от агрохимични анализи. Като примерни могат да се използват норми от 1,5-2 кг амониева селитра на 100 кв. м, 1-1,2 кг троен суперфосфат и 1-1,5 кг калиев тор. Добре реагират и на органично торене с 200- 333 кг на 100 кв. м угнил оборски тор.
Органичните, фосфорните и калиеви торове се внасят с основната обработка на почвата. Азотните торове се внасят обикновено на два пъти - половината преди засяването или разсаждането и другата половина като подхранване с първото окопаване.
Ако тези култури се отглеждат след добре торен предшественик, може да не се тори с оборски тор, фосфорни и калиеви торове.
При необходимост може да се извърши и листно подхранване, като стриктно се спазват указанията, дадени на етикетите.
Бадемовите дръвчета трябва да се засаждат през есента, защото развитието им започва много рано и засаждането през пролетта е рисковано. Това е една от най-раноцъфтящите овошки. Цъфти обикновено към кр...
Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...
Течните комплексни торове за листно подхранване се използват в овощарството, лозарството, зеленчукопроизводството и др. Те се прилагат профилактично - когато се очаква растенията да преминат критичен ...
Почти 100 процента от зелените резници на черното френско грозде - касис ще се вкоренят, ако спазвате технологията, която вие ви предлагаме. За начало са ви нужни майчини растения, от които да взем...