Градина » Малината лесно прихваща рак

 Малината лесно прихваща рак

Причинител на бактериалния рак по малиновите храсти е бактерията Agrobacterium tumefaciens, която живее в почвата. Тя напада всички овощни видове. Малината силно страда от нея. Бактерията прониква в корените чрез рани, като предизвиква разрастване на тъканите и образуване на тумори с различна големина. Отначало те са бледожълти и меки, а по-късно потъмняват и се втвърдяват. Застарелите буци загниват, а гниенето обхваща и здравите тъкани. Най-често заразяване от рак има при влажни и студени почви с неутрална и алкална реакция, и особено при площи, на които без прекъсване се отглеждат малини.
Болестта се разпространява чрез заразената почва и с посадъчния материал. При наличност на подходящи гостоприемници, почвата дълго време може да остане заразена. При правилно сеитбообращение или при черна угар бактерията се запазва 2-3 години.

Мерките

Спазвайте правилно сеитбообращение. За нови насаждения избирайте места, чисти от болестта. Малини не бива да се засаждат след изкоренени овощни насаждения, гори или картофи, цвекло, домати. Трябва да се използва здрав посадъчен материал, а при съмнение корените да се потапят в 1%-ов разтвор от син камък в продължение на 10-15 минути и след това да се промиват с вода.
Вирусните болести (мозайка, хлороза, листно завиване) се причиняват от вируси, пренасяни от различни насекоми, главно листни въшки. Болните растения се развиват по-слабо и дават дребни, недоразвити и безвкусни плодове. Заразените не оздравяват.
За да се предпазят растенията от вирусните болести, трябва да се засажда здрав посадъчен материал и да се води редовна борба с листните въшки. Заразените растения да се изкореняват и изгарят.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Крастата по лозата се лекува трудно

Крастата по лозата се причинява от ериофидния акар Eriophyes vitij. Той е много дребен и не може да се види с просто око, а се разпознава по повредите, които причинява по листата. У нас е разпростране...

Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главит...

Как се отглежда лечебният овесен корен

Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...

Цвете за стаи и градини

Kyфеята (Cuphea) принадлежи към голям род, чиито представители са разпространени в умерените, тропическите и субтропическите райони на Централна и Южна Америка. В декоративното цветарство се използв...

Начало