Макар да я наричат зелева, тя напада не само зелето, но и всички други растения от неговото семейство – кръстоцветните. Ще видите пораженията от нея по репички, репи, синап и др. Храни се също и с листата на латинките, гладиолите и други цветя.
Бялата зелева перепаруда (Pieris brassicae) развива 2-4 поколонения годишно. Зимува като какавида по стрехи, корнизи, огради, плетове, по клоните на овощни и декоративни дървета и храсти. Това обяснява по-чувствителното и присъствие в дворните градини. В полските зеленчукови градини се среща по-рядко. Женските пеперуди снасят яйцата си на купчинки по долната страна на листата на кръстоцветните растения и предимно на зелето. Младите гъсеници живеят известно време заедно и нагризват листата отдолу. След като отраснат се разпръсват и гризат целите листа, като оставят само дебелите жилки.
Гъсениците имат жлези, които отделят отровен секрет. По кожата на човека той причинява обриви.
Борбата с този неприятел трябва да се води предимно с физически и агротехнически средства. Макар че пеперудата се появява през май-борбата започва по-отрано. Трябва да се почистват местата където зимува. Унищожаването на плевелната растителност също допринася много за намаляване на нейната численост. Добрите грижи (окопаване, подхранване и др.) за засадените или засети зелеви култури повишават устойчивостта към неприятеля. Когато се залежат гъсеници, нападнатите листа може физически да се премахват, но задължително това да става с ръкавици. Събраните гъсеници не бива да се дават на домашните птици да ги изкълват. От секрета, който причинява обриви по кожата на човека, патиците и гъските умират. При случай на нужда се пръска с инсектицид.
Ако ягодовото ви насаждение вече застарява, добре ще е да го подновите. Това ще направите наесен. Хубаво ще е тогава да имате обезвирусен разсад, произведен в специализиран разсадник, но ако нямата та...
Може да не забележите веднага, че купата с камъчета до прозореца на съседката ви всъщност е странно растение. Неговата прилика с речните камъни му е донесла и популярното название "живи камъни". Литоп...
Зрялата дървесина на касиса се реже от края на листопада, т.е. от ноември, до средата на март. Целта през първите години след засаждането е да се оформят храсти, които да започнат по-рано да плододава...
Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...