Ако ягодовото ви насаждение вече застарява, добре ще е да го подновите. Това ще направите наесен. Хубаво ще е тогава да имате обезвирусен разсад, произведен в специализиран разсадник, но ако нямата такава възможност, разсад може да си произведете и вие. За целта ще ви послужат розетките, които се образуват по ластуните в съществуващата ягодова леха. Трябва да ги засадите в отделна леха и при подобаващи грижи ще получите по-здрави и по-жизнени растения за засаждане, отколкото ако използвате растения, извадени от старото насаждение, както някои постъпват.
Разсадната леха може да подготвите от торопочвена смес – прегорял оборски тор или компост и градинска почва в съотношение 1:1. Друг начин е да прекопаете определеното място, като с тази обработка заровите по около 5 кг на квадратен метър прегорял оборски тор или компост.
За вкореняване най-добре е да използвате розетки с оформени 1-2 листенца и зачатъци на коренчета, както и малко по-напреднали в развитието си. Засадете ги в разсадната леха при разстояние 10 на 10 см. Върху лехата изградете сенник, за да предпазите младите растения от юлското слънце. След около две седмици ще го махнете. Поливайте, разрохквайте и проскубвайте никнещите плевели. Вкореняващите се розетки пускат и ластуни. Тях редовно изрязвайте, защото ги изтощават. Така наесен ще имате едри ягодови растения с добре развити корени за засаждане.
Едно от най-важните задачи при отглеждането на американска боровинка е през летните месеци да мулчирате околостъблената чашка с почистен угнил боров тор (от борови иглички), дебелината на покривния пл...
Един от най-ефективните методи за производство на компост е използването на тристранна мрежеста призма. Това лесно за изработка съоръжение се състои от метална мрежа и три тръби, забити в земята. В хо...
Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...
Свободнорастящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до вс...