Градина » Подгответе оранжерията за краставиците

 Подгответе оранжерията за краставиците

За да си произведете разсад от краставици, трябва да засеете семената към края на ноември - началото на декември. След около месец разсадът ще е готов за засаждане. Предварително е необходимо обаче да подготвите оранжерията.
Най-важното е да се осигури действаща отоплителна инсталация и много добра изолация. За да се развива нормално кореновата система на растенията, са нужни 21 - 23 градуса температура на почвата. Тя може да се постигне с балирана пшенична слама. Сламата се навлажнява обилно и се добавят 15 кг амониева селитра, 11 кг праховиден суперфосфат, млян варовик и 4 кг калиев сулфат. Тези количества са за 1 тон суха слама. Най-напред се внася варовикът, после половината от азотния тор, следват фосфорният и калиевият тор, но не едновременно, и накрая - 2/3 от амониевата селитра. След внасянето на торовете сламата отново леко се навлажнява. След няколко дни температурата във вътрешността на балите трябва да достигне 50 градуса. Тогава върху всяка бала през 45-50 см се поставят на купчинки по 1,5-2 кг смеси - най-добре угнил оборски тор и торф в съотношени е 1:2. Обикновено подготовката на балираната слама продължава 18-20 дни.
Когато температурата в балите спадне на 30 градуса, вече може да започне засаждането на готовия разсад. Добре е подготвеният разсад - предварително полят с лекозатоплена вода и обеззаразен, да се разнесе няколко дни по-рано по местата, където ще се засади. Така растенията ще се приспособят по-лесно към обстановката. Върху всяка купчинка от смеската се прави дупка с размер, колкото да се поместят корените и смеската около тях. Посадените растения се загърлят, уплътняват се и се поливат със затоплена вода. Температурата на въздуха през деня трябва да е 22-25 градуса, а през нощта - 18-20 градуса. Смеската трябва да се овлажнява, но да не се мокрят листата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да спасите удавеното растение

Заливането на почвата е най-честата причина за гибелта на стайните растения. Най-добре е от всичко да не допускате това, но веднъж случи ли се, ще ви кажем как да се справите с това. Стъпка 1: Ако с...

Сезонните резитби при овошките

При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване, филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зи...

Защо кората на овошките се пука?

С нарастването на ствола на овощните дървета при много от тях кората се напуква. Това е неизбежно. Напуканата кора е убежище на много неприятели. Там те запазват зимните си форми и напролет се разпрос...

Как да се избавим от мъхнатия бръмбар?

Това досадно насекомо се храни с цветовете на много растения, предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може...

Начало