08.06.2023 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  2746  |   0  
Отводняващи лекарства и хранене
Истина ли е, че при приемане на отводняващи средства е полезно да се ядат банани и картофи. Има ли изобщо някакви подобни препоръки за диета по време на приемане на лекарства?

Отводняващите препарати извеждат от организма голямо количество натрий и калий, ето защо действително, ако ги приемате, ще бъде полезно да консумирате повече продукти, съдържащи калий - картофи, ориз, зелен грах, зелен фасул, лук, цвекло, зърнено-бобови, банани, стафиди, сушени зарзали без костилки. Картофите трябва да се варят с кожите, за да се запазва калият. Тези, които се лекуват със спиронолактон, триамтерен, амилорид, са длъжни да ограничават изброените по-горе продукти, тъй като те запазват калия в организма.
Отводняващите препарати могат да предизвикат нарушение на пуриновата обмяна в организма. У човек може да се развие подагра, ако той е склонен към нея и при него е повишено нивото на пикочната киселина. В този случай трябва да се препоръчва диета с ограничение на месото, алкохола.
Бета-блокери често се употребяват за лечение на исхемичната болест на сърцето и артериална хипертония, но те могат да нарушат мастната обмяна. Затова при приемането на тези препарати е желателно да се следи за нивото на холестерола и другите показатели на липидната обмяна, за да може да бъдат регулирани в случай на необходимост с помощта на диета.
При назначаване на антикоагуланти - средства, които разреждат кръвта (неодикумарин, фенилин и др.) - в храната трябва да има продукти, съдържащи голямо количество витамин С (картофи, лук, домати, сладък червен пипер, черно френско грозде, лимони, портокали, шипки) и витамин Р (цитрусови, пресни орехи, черно френско грозде).
06.12.2015 г. / д-р Анета Стойкова, диетолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023