08.06.2023 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  8175  |   1  
Диета при ревматизъм и остехондроза
За да има успех предписаното лечение, болните трябва за дълго да се откажат от месото и да преминат към вегетарианска храна, да консумират колкото се може повече сурови зеленчуци и плодове. При лечение на ставния ревматизъм трябва напълно да забравят за месото – то се изключва напълно от менюто. Пречистването на организма се препоръчва като важна част от битката с ревматизма. Прочистването и гладуването - поне веднъж седмично, са задължителни, тъй като ускоряват процеса на оздравяването.

По време на острата фаза от менюто се изключват напълно:

• Хранителните продукти с киселинен характер.

• Захар и продукти със съдържание на захар.

• Пържена и тлъста храна, приготвена за продължителна употреба.

• Мляко, яйца, риба, сладка, оцет.

• Подправки, съдържащи черен пипер.

• Силен чай, кафе.

В активната фаза на ревматизма, когато са изразени възпалителни лезии на ставите, сърцето и други органи, храната на болните се приготвя без сол (3-4 грама дневно) , варена или леко запържена, но след варене.

Щом острата фаза отмине

След 12-14 дни от острата фаза на ревматизма болните постепенно преминават към разширяване на диетата. Увеличава се главно съдържанието на протеини, първоначално до 120 г, а след това до 130-140 грама на ден (до 50% от тази сума са животински протеини). Тази диета се ползва дълго, докато изчезнат и най-малките признаци на активност на ревматизма. Но ако процесът продължи, размерът на протеините в храната може да бъде намален до 110 грама на ден.
Въглехидрати в диетата на пациенти с ревматизъм, са ограничени до 250-300 грама за един дълъг период от време, за да се предотврати влошаване на заболяването при тяхното влияние.
Общият размер на течностите в дневния хранителен режим (заедно с първото ястие) не надхвърля 1 литър. Храненето е 5-6 пъти дневно на малки порции. Диетата трябва да е обогатена с витамин С и витамин Р чрез въвеждане на плодове и сокове, особено благоприятно действат лимоните и касисът.
22.07.2010 г. / д-р Анета Стойкова, диетолог
Най-четеното в "Лечебни диети"
Коментари (1)
Коментари От: Tanq Gin4eva  21:03  понеделник, 10 януари 2011 г.Докладвай обиден коментар 
kakvo ozna4ava: hrani s kiselinen harakter?
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023