Кулинарни рецепти » Гръцка баница

 Гръцка баница

Продукти:

• 5 яйца
• 1 пакетче мая
• 250 мл прясно мляко
• 1 щипка сол
• брашно за меко тесто
• олио за мазане

За плънката:

• 1 шепа какао
• 1 шепа захар
• 1 шепа счукани орехови ядки

За сиропа:

• 700 мл вода
• 700 г захар
• 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Тестото се замесва и се оставя да втаса. От него излизат три рула - всяко от 6 кори. Тестото се прави на 18 топки.

От всяка се точат по 3 кори и корите се мажат обилно с олио. Нареждат се една върху друга. Отгоре се намазва с плънка от изброените продукти. Навиват се на руло и се оставят да втасват на водна баня (слага се плитък съд с вода на котлона и върху него - тавата с рулата). Докато втасва, се разточват следващите 6 топчета.

Когато първото руло омекне, се изпича в умерена фурна. Последователно се изпичат и другите две и като изстинат, се заливат с горещия сироп. Баницата трябва да престои 1 нощ.

Автор: Боряна Радева

Представяме Ви:

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало