Продукти: (за 5-6 порции)
• 2 ч.ч. олио
• 500 г брашно
• 1 ч.ч. вода
• 2 ч.л. сол
За плънката:
• 100 г моркови
• 100 г лук
• 100 г гъби
• 100 г ситно нарязани чушки
• 250-300 г свинска или телешка кайма
• сол, черен пипер и чесън
• 1 с.л. соев сос /по желание/
Начин на приготвяне:
Замесваме твърдо тесто от брашното, водата и солта и го оставяме да престои 30 мин. Поръсваме с брашно масата, върху която работим, и оформяме с ръце от тестото руло, което нарязваме на парчета с дебелина 2 см. От всяко парче оформяме малка тънка питка. Намазваме всяка питка с олио от едната страна и слепваме питките две по две откъм намазаните им страни. След това ги разточваме на палачинки, големи колкото тигана, в който ще пържим. Затопляме тигана на умерен огън, намазваме го с мазнина и пържим палачинките от двете страни. Накрая разделеме слепените палачинки.
Сгорещяваме в дълбок тиган 2 с.л. олио и в него изпържваме ситно нарязаните зеленчуци без лука, след което ги изваждамие в отделна чиния. Доливаме още 2 с.л. олио и запържваме до златисто-кафяво ситно нарязания лук и няколко скилидки чесън. Засилваме огъня, добавяме каймата и я изпържваме. Прибавяме зеленчуците, разбъркваме добре и пържим 10-15 секунди на силен огън. По желание прибавяме соевия сос.
Във всяка палачинка слагаме по 1-2 с.л. от плънката, като затваряме краищата, за да не излезе плънката. Изпържваме така приготвените рулца в много мазнина, докато станат златисто-кафяви. Вместо палачинки може да се използват готови фини кори.
Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...