Пролетни рулца
/Китай/
Продукти: (за 5-6 порции)
• 2 ч.ч. олио
• 500 г брашно
• 1 ч.ч. вода
• 2 ч.л. сол
За плънката:
• 100 г моркови
• 100 г лук
• 100 г гъби
• 100 г ситно нарязани чушки
• 250-300 г свинска или телешка кайма
• сол, черен пипер и чесън
• 1 с.л. соев сос /по желание/
Начин на приготвяне:
Замесваме твърдо тесто от брашното, водата и солта и го оставяме да престои 30 мин. Поръсваме с брашно масата, върху която работим, и оформяме с ръце от тестото руло, което нарязваме на парчета с дебелина 2 см. От всяко парче оформяме малка тънка питка. Намазваме всяка питка с олио от едната страна и слепваме питките две по две откъм намазаните им страни. След това ги разточваме на палачинки, големи колкото тигана, в който ще пържим. Затопляме тигана на умерен огън, намазваме го с мазнина и пържим палачинките от двете страни. Накрая разделеме слепените палачинки.
Сгорещяваме в дълбок тиган 2 с.л. олио и в него изпържваме ситно нарязаните зеленчуци без лука, след което ги изваждамие в отделна чиния. Доливаме още 2 с.л. олио и запържваме до златисто-кафяво ситно нарязания лук и няколко скилидки чесън. Засилваме огъня, добавяме каймата и я изпържваме. Прибавяме зеленчуците, разбъркваме добре и пържим 10-15 секунди на силен огън. По желание прибавяме соевия сос.
Във всяка палачинка слагаме по 1-2 с.л. от плънката, като затваряме краищата, за да не излезе плънката. Изпържваме така приготвените рулца в много мазнина, докато станат златисто-кафяви. Вместо палачинки може да се използват готови фини кори.
Автор: recepty.bg