Кулинарни рецепти » Ябълкова пита

 Ябълкова пита

Продукти:

• 200 г брашно
• 225 г захар
• 1 яйце
• 200 г краве масло
• 1,2 кг ябълки
• 3 с. л. лимонов сок
• 100 г стафиди
• 1 ч.л. настъргана лимонена кора
• 2-3 с. л. нишесте
• 1 с. л. мед
• 60 г счукани бадеми
• 2 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Омесваме тесто от брашното, 100 г захар, яйцето и 130 г масло. Слагаме го в хладилника за 30 минути.

Намазваме с масло разглобяема тортена форма с диаметър 26 см и разстиламе в нея тестото, като издигаме стенички по краищата.

Изчистваме ябълките и ги нарязваме на парченца, поливаме ги с лимонения сок и задушаваме 10 минути с 50 г масло, 50 г захар, стафидите и лимоновата кора. Прибавяме нишестето, разбъркваме и изсипваме върху тестото.

Смесваме останалото масло с останалата захар, бадемите и прясното мляко. Кипваме сместа и намазваме с нея ябълките. Печем 45 минути при 200 градуса. Слагаме питата в хладилника за 3 часа.

Автор: Мирослава Георгиева

Представяме Ви:

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Зелен фасул – фрикасе

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...

Начало