Кулинарни рецепти » Великденски хляб

 Великденски хляб

Продукти:

• 1 кг брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.л. захар
• 1 ч.л. сол
• мая за хляб
• 20 г краве масло

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в малко вода, добавяме захарта и я оставяме на топло да втаса. Сипваме пресятото брашно в дълбок съд и правим кладенче в средата, където слагаме маята. Посоляваме и сипваме на тънка струя охладеното прясно мляко. Замесваме тесто, което завиваме с кърпа и оставяме да втаса.

После отново омесваме тестото и оформяме кръгъл хляб. Намазваме отгоре с разтопеното масло и поставяме в тава. Върху него нареждаме боядисани яйца, като всяко ограждаме с ивица тесто. Печем хляба в силна фурна.

Автор: Виолета Драгова

Представяме Ви:

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Начало