Кулинарни рецепти » Великденски хляб

 Великденски хляб

Продукти:

• 1 кг брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.л. захар
• 1 ч.л. сол
• мая за хляб
• 20 г краве масло

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в малко вода, добавяме захарта и я оставяме на топло да втаса. Сипваме пресятото брашно в дълбок съд и правим кладенче в средата, където слагаме маята. Посоляваме и сипваме на тънка струя охладеното прясно мляко. Замесваме тесто, което завиваме с кърпа и оставяме да втаса.

После отново омесваме тестото и оформяме кръгъл хляб. Намазваме отгоре с разтопеното масло и поставяме в тава. Върху него нареждаме боядисани яйца, като всяко ограждаме с ивица тесто. Печем хляба в силна фурна.

Автор: Виолета Драгова

Представяме Ви:

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Начало