Кулинарни рецепти » Соленки с кайма и праз

 Соленки с кайма и праз

Продукти:

• 250 г брашно
• 2 к.ч. хладка вода
• 3 с.л. олио
• 10 г мая
• 1/2 ч.л. сол
• 1 ч.л. захар
• 1 ч.л. лимонов сок

За плънката:

• 50 г сирене
• 125 г кайма /смес/
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1 ч.л. стрита чубрица
• 1/2 ч.л. черен пипер
• 1 яйце
• 30 г настърган кашкавал
• 1 стрък праз

Начин на приготвяне:

В 2 с.л. олио задушаваме дребно нарязания праз. След като омекне, добавяме каймата. Когато тя стане на ронлива маса, прибавяме доматеното пюре, стритата чубрица, натрошеното сирене, черния пипер, белтъка от яйцето и сол на вкус. Охлаждаме получения пълнеж.

Замесваме тесто от брашното, водата, в която сме разтворили маята и захарта, олиото, солта и лимоновия сок. Разделяме тестото на две топки.

От едната разточваме правоъгълна кора, дебела около 2 мм, която разрязваме на три ленти. Върху тях разпределяме половината от пълнежа. Навиваме лентите на тънки рула, нарязваме ги на парчета и ги подреждаме в съд за печене.

Останалото тесто разделяме на три части и разточваме на кръгове, които разрязваме на сектори и разпределяме върху секторите останалата плънка. Увиваме кифлички.

Намазваме соленките с жълтъка, поръсваме с настърган кашкавал и печем в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Начало