Кулинарни рецепти » Баница с грис

 Баница с грис

Продукти:

• 500 г бяло брашно
• 2 яйца
• 1 к.ч. олио
• 1 ч.л. сол
• 250 мл хладка вода
• 1,5 л прясно мляко
• 1 1/2 ч.ч. кристална захар
• 4 с.л. краве масло
• 1 1/2 ч.ч. грис
• 6 яйца за плънката
• 1 к.ч. краве масло /или олио/ за поръсване на корите
• 1 ч.ч. пудра захар

Начин на приготвяне:

Омесваме тесто от брашното, 2 яйца, които сме разбили, олиото, солта и водата. Разточваме 6 кори, които оставяме да позасъхнат.

Кипваме прясното и като бъркаме с лъжица, сипваме в него 1 1/2 ч.ч. кристална захар, 4 с.л. разтопено краве масло и гриса. Когато сместа се поохлади прибавяме 6 предварително разбити яйца. Наръсваме с разтопено краве масло /или олио/ половината от корите и ги нареждаме една върху друга в намаслена тавичка.

Разстиламе плънката и отгоре нареждаме останалите кори, които също поръсваме с мазнина, като най-горната кора поръсваме най-обилно, а освен това е напръскваме със студена вода. Печем баницата в умерена фурна. След като се опече, нарязваме я на парчета и я поръсваме с пудрата захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Начало