Продукти:
• 500 г бяло едро жито (грухано или парено, може и църковно)
• 500 г захар
• 1 шепа бели стафиди
• 1 шепа сушени кайсии, нарязани на дребни парченца
• 100 г бадеми, които предварително са сварени, обелени и нарязани на лентички
• 100 г фъстъци, опечени без сол и изчистени от люспите
• 200 г смлени сурови орехи
• канела за ръсене, сол
Начин на приготвяне:
Сипваме житото заедно с 1 с.л. сол в голяма тенджера и заливаме обилно с хладка вода. Оставяме го една вечер да се кисне.
На другия ден измиваме обилно с вода, за да не остане сол и отново заливаме с вода, която да превишава 2-3 пъти обема на житото. Оставяме на котлона на много бавен огън (100°С) в продължение на няколко часа без да бъркаме, докато зърната се разпукат много добре, да си пуснат нишестето и сместа да се сгъсти.
След това добавяме захарта с непрекъснато бъркане, докато се разтвори. Накрая прибавяме стафидите, кайсиите, бадемите и фъстъците с непрекъснато бъркане.
Сваляме готовата супа от огъня и оставяме да предстои 10-15 минути, след което разсипваме в купички. Когато супата изстине и се желира поръсваме със смлените орехи и канелата.
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...