Кулинарни рецепти » Болярски тутманик

 Болярски тутманик

Продукти:

• 1,5 кг брашно
• 30 г мая
• 1 ч.л. захар
• 1 ч.ч. свинска мас
• половин пакетче краве масло
• 1 малка бутилка газирана вода
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 3 яйца
• 500 г сирене
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. Отделяме един жълтък за намазване. След това замесваме тесто от останалите яйца, киселото мляко, втасалата мая, 1 непълна бутилка газирана вода, брашното, хлебната сода и солта. Оставяме тестото да втасва, докато удвои обема си.

Разделяме тестото на 3 части. Всяка част разделяме на 3 топки и разточваме всяка топка на правоъгълна кора. Разстиламе кората върху намаслена повърхност поръсваме я с разтопената мазнина /смес от маста и маслото/ и с натрошено сирене. Отгоре слагаме втората кора и също поръсваме с мазнина и сирене. Накрая слагаме третата кора, поръсваме с мазнина и сирене и навиваме руло. По същия начин обработваме останалите две части от тестото.

Така получаваме три рула, които навиваме като спирала в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. После ги намазваме с отделения жълтък, който сме разбили с малко олио, и печем тутманика около 1 час в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия тутманик и го завиваме за 15 мин с кърпа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Начало