Кулинарни рецепти » Болярски тутманик

 Болярски тутманик

Продукти:

• 1,5 кг брашно
• 30 г мая
• 1 ч.л. захар
• 1 ч.ч. свинска мас
• половин пакетче краве масло
• 1 малка бутилка газирана вода
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 3 яйца
• 500 г сирене
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. Отделяме един жълтък за намазване. След това замесваме тесто от останалите яйца, киселото мляко, втасалата мая, 1 непълна бутилка газирана вода, брашното, хлебната сода и солта. Оставяме тестото да втасва, докато удвои обема си.

Разделяме тестото на 3 части. Всяка част разделяме на 3 топки и разточваме всяка топка на правоъгълна кора. Разстиламе кората върху намаслена повърхност поръсваме я с разтопената мазнина /смес от маста и маслото/ и с натрошено сирене. Отгоре слагаме втората кора и също поръсваме с мазнина и сирене. Накрая слагаме третата кора, поръсваме с мазнина и сирене и навиваме руло. По същия начин обработваме останалите две части от тестото.

Така получаваме три рула, които навиваме като спирала в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. После ги намазваме с отделения жълтък, който сме разбили с малко олио, и печем тутманика около 1 час в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия тутманик и го завиваме за 15 мин с кърпа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Начало