Продукти:
• 300 г брашно
• 1 1/2 пакет краве масло
• 1/2 ч.ч. захар
• 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 15 г мая
• 2 жълтъка за тестото
• 1 жълтък за намазване
• 1 щипка сол
• орехи
За плънката:
• 1 1/3 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. захар
• 400 г орехи
• 10 целувки
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Сваряваме млякото със захарта. Вътре изсипваме орехите и леко объркваме. Сваляме от огъня и прибавяме ванилията и начупените целувки, може и меки меденки.
От втасалото козуначено тесто, към което ръсим орехи по наша преценка, разточваме кора, която нарязваме на триъгълници. Поставяме плънката и навиваме като кифлички. Редим го в намаслена тава, но крайчетата, които сме завили, трябва да подпъхнем отдолу. Намазваме с жълтък, поръсваме със захар.
Надулите се кифлички изпичаме по-късно в умерена фурна до златисто оцветяване. Получаваме около 25 броя.
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...