Продукти:
• 1 кг брашно
• 2 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 1 1/2 с.л. краве масло
• 2 жълтъка
• 1 с.л. захар
• 1 ч.л. сол
• 30 г мая
• 150 г свинска или гъша мас
• 150 г олио или топено масло
• 1 с.л. водка
• шипков, ябълков мармалад или плодова извара за плънката
Начин на приготвяне:
Размиваме маята с малко хладко мляко и брашно, покриваме я и оставяме на топло да шупне. Пресяваме брашното със солта, правим в средата “кладенче” и изсипваме там маята, стопената мазнина, жълтъците, останалото мляко и захарта. Омесваме еластично тесто, разделяме го на топчета, колкото орех, подреждаме ги в намаслена тава на разстояние 3 см едно от друго и ги оставяме 15 мин на топло, за да втасат.
Правим с намаслени пръсти вдлъбнатина във всяка поничка, напълваме я с плънката и покриваме вдлъбнатината с тесто. Сгорещяваме мазнината в дълбок съд с дебело дъно. Сипваме водката, за да не стават поничките много мазни, когато ги пържим и намаляваме рязко котлона. Пържим по 3-4 наведнъж, докато поруменеят равномерно, като периодично ги обръщаме в мазнината.
Изваждаме поничките с решетеста лъжица и ги оставяме върху домакинска салфетка, за да се отцедят. Наръсваме ги с пудра захар и ги сервираме със заквасена сметана.
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...