Козметични рецепти » 7 обяснения на косопада

 7 обяснения на косопада

Дали сме здрави - за това може да се съди и по състоянието на косата ни. Започне ли да капе, значи нещо не е наред. Но какво по-точно? Сигурно знаете, че човешкият косъм живее от три до пет години и след като падне, израства отново още двайсет-двайсет и пет пъти. Факторите, които възпрепятстват неговото поредно, програмирано от природата „изникване" от скалпа, са многобройни: хормонален дисбаланс, стрес, преумора, силен емоционален шок...

Смяна на сезоните

През пролетта и лятото косата расте по-бързо благодарение на слънчевите лъчи, които активизират производството на хормони. Дойде ли есента обаче, ситуацията става доста неприятна - човек започва да намира двойно и тройно повече косми по възглавницата и между зъбците на гребена си.

Решението: Ще си помогнете с хранителни добавки, съдържащи витамини от група В, олигоелементи и аминокиселини.

Силен стрес

Без значение дали става въпрос за перманентно напрежение, свързано с делнични грижи, или за сериозен емоционален срив (траур, болест, раздяла), растителността върху главата ви, тази „черна кутия" на организма, се превръща в огледало на вашите психологически проблеми.

Решението: Магнезият, който нормализира работата на невротрансмитерите, има доказан успокояващ ефект. Вземайте го под формата на хранителни добавки в продължение на 6 - 7 седмици и всичко ще бъде наред. Не е зле обаче да се консултирате с терапевт.

Контрацептиви

Някои орални средства за предпазване от забременяване могат да повлияят зле върху скалп, предразположен генетично към себорея и/или косопад.

Решението: Обсъдете положението с гинеколога си, който най-вероятно ще реши, че трябва да ви предпише контрацептив с по-ниска дозировка.

Внимание!

Бъдете нащрек в периоди на силна преумора.
Не допускайте организмът ви да страда от недостиг на желязо, до който се стига при силни месечни кръвотечения, след поставяне на спирала против забременяване, заради диети, изключващи месото.
Не четкайте косата си, докато е още влажна.
• Имайте предвид, че шампоаните срещу пърхот съдържат различни агресивни субстанции и определено изтощават косъма, затова ги използвайте само при нужда.

Драстични диети

Протеините, сярата, цинкът, желязото и витамините от група В са жизненоважни за доброто състояние на косата. Така че започнете ли някоя неразумна, полугладна диета, сърдете се на себе си.

Решението: Хранителните добавки, съдържащи богатата на витамин В бирена мая, ще ви дадат възможност да активизирате израстването на нови косми.

Правилното поведение

Избягвайте наситените мазнини, увеличете количеството на протеините в храната си.
Спрете да пушите, тъй като никотинът намалява еластичността на кръвоносните съдове.
Спортувайте - физическата активност помага на организма да изхвърля по-бързо токсините и активизира микроциркулацията.
Масажирайте скалпа си, за да засилите притока на кръв към корените и да стимулирате растежа на косата,
• След като се измиете с шампоан, обливайте главата си с много вода.

Раждане

Рязкото спадане на хормоналното ниво поднася неприятна изненада на младите майки - обилен косопад в комбинация с влошено състояние на косата. Те обаче не бива да продължават по-дълго от шест месеца след раждането.

Решението: Ако преди щастливото събитие косата ви е била здрава и жизнена, ще трябва да се въоръжите с търпение и да изчакате да мине половин година. В противен случай се налага да се консултирате с дерматолог.

Менопауза

Проблемите започват четири или пет години преди нея и обикновено се изразяват в леко изтъняване на косъма или общо разреждане на косата.

Решението: Ще ви го подскаже добър ендокринолог.

Щитовидна жлеза

Когато тя е свръхактивна или, напротив, със закърняла дейност, здравето на косата се оказва изложено на голяма опасност - симптомите са косопад, бавен растеж, изсушаване, накъсване в краищата.

Решението: Направете си изследвания, които ще установят състоянието на щитовидната ви жлеза, и идете на лекар.

Автор: Стела Златева

Представяме Ви:

Най-сигурните начини да си съсипете живота

Толкова много съвети са ви дадени, толкова много е изписано и казано по повод това, как да постигнете щастието, че понякога ви се струва практически невъзможно вместо него съдбата да ви отреди друго...

На колко сте години?

И девойките, и жените, и даже белокосите баби крият упорито отговора на този коварен въпрос. Но каквито и хитрости да прилагат, за да го избегнат, околните неминуемо си съставят определено мнение за т...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Как да вземем акъла на другия

В края на краищата всичко омръзва. Даже сексът. Даже великолепният. Даже с най-любимия и близък човек на света - със собствения мъж. Как с годините да не загубите емоционалната близост и да не охладне...

Начало