Козметични рецепти » Войната с бръчките

 Войната с бръчките

Антиоксиданти, витамини, алфахидрокси киселини - това днес са най-добрите приятели на жените, решили, че няма да позволят на бръчките да се настанят трайно и необратимо върху лицата им. Тези вещества наистина действат, понякога учудващо бързо. Далеч зад нас е времето, когато дерматолозите в един глас твърдяха, че кремовете за съхраняване на красотата имат върху бръчките същия ефект, както система за кръвопреливане върху дървена протеза. Разбира се, не сме длъжни като последни глупачки да вярваме на всички рекламни трикове, обещаващи ни младост до гроб. В нашите ръце обаче е възможността с подходящо подбрана козметика да въздействаме върху четирите признака на остаряването на кожата - дехидратация, загуба на еластичност, изтъняване, бръчки.

Плодовите киселини възвръщат блясъка и действат бързо

Дерматолозите предпочитат да ги наричат с научните им имена - алфа и бета хидрокси киселини, още повече, че тези молекули не се съдържат само в плодовете. Има ги в млякото (млечна киселина), в сърцевината на върбата (салицилова киселина), в захарта (гликолова киселина). Сега разбирате защо Клеопатра наистина се разхубавявала от ваните с мляко - то съдържа една от най-благотворните киселини. Използвана от красавиците още преди хиляди години, млечната киселина се отличава със способността си да хидратира оптимално кожата и по този начин да се бори с напредването на възрастта. Плодовите киселини са мощни хидратиращи средства, резултатът от прилагането на които не закъснява - още след третото-четвъртото намазване кожата става по-мека, бръчиците се изглаждат, Алфа и бета хидрокси киселините са незаменими и когато на тена ни му липсват свежест и жизненост - те му връщат блясъка, понеже осъществяват един вид естествен пилинг, елиминирайки мъртвите клетки, които задушават епидермиса. Клиничните изследвания показват още нещо - плодовите киселини действат и в дълбочина, ускорявайки деленето на молекулите и увеличавайки производството на колаген.

Мнението на дерматолога

В последно време за плодовите киселини се говори по-малко, но производителите продължават да ги влагат в своите козметични продукти, защото наистина са ефикасни -правят кожата по-нежна, еластична и фина. Жените пък направо обожават кремове с плодови киселини заради видимия резултат от тях.

Витамините изглаждат кожата

В момента най-актуалните средства за разкрасяване непременно съдържат витамини и по всичко личи, че тези субстанции дълго ще бъдат хит в козметиката. Жизнено необходими на човек, за да живее, витамините са изключително полезни и за красотата ни. Те се грижат за здравето на кожата, забавят остаряването, прикриват неговите следи.

Витамин Е. Ефектите от неговото приложение са многобройни и взаимнодопълващи се. На първо място витамин Е хидратира, на второ - омекотява и изглажда кожата, на трето - активизира лимфния дренаж, т. е. допринася за по-бързото изхвърляне на токсините. Кремовете с витамин Е ни освежават, а растителните масла, които го съдържат, например зехтинът, от векове са известни като пазители на младостта.

Витамин А. Ретинолът все по-широко се използва в козметиката заради своите регенериращи свойства. Като активизира клетъчното обновяване, той стимулира производството на колаген и така успява да запази плътността на епидермиса, който с годините проявява склонност да изтънява. На всичко отгоре благодарение на ретинола белезите изчезват по-бързо, раните заздравяват без следи .

Витамин С. Без неговото участие производството на колаген е невъзможно, а това означава, че кожата ни ще остарее необратимо, щом този витамин ни липсва.

Витамини В, F. В5 хидратира и допринася за по-бързото заздравяване, ВЗ регенерира, В8 гарантира целостта на хидролипидния слой на кожата, който я предпазва от външни агресии. Колкото до витамин F, той възстановява и омекотява епидермиса.

Мнението на дерматолога

Ефикасността на витамините А и С е доказана поотделно, но в нито една медицинска публикация не се твърди, че вложени заедно в един продукт, те са двойно по-ефикасни, както оповестяват рекламите.

Антиоксидантите забавят стареенето

Доста дълго време ни трябваше, докато си изясним какво точно представляват свободните радикали и как ни състаряват. За наше щастие с тези коварни и невидими частици успешно се борят антиоксидантите, чиито забележителни възможности все още не са напълно изучени. Консумирани всекидневно с плодовете и зеленчуците, съдържащи се и в някои масла като зехтина, антиоксидантите защитават организма от състаряване. За жалост те не са в състояние да спрат процеса, но със сигурност го забавят, затова и се включват във всички кремове срещу бръчки. Кои са най-известните антиоксиданти?

Токоферол. Познат повече като витамин Е, някога той е бил слаган в кремовете, за да ги предпази от гранясване. Намира се навсякъде в природата и особено в плодовете, от които се извличат масла. Днес се влага и в продукти за защита от слънцето, понеже се явява сигурно препятствие пред ултравиолетовите лъчи.

Витамин С. Отново той, този път като защитник на кожата от вредното въздействие на замърсената околна среда.

Каротеноиди. Тяхната химична група съдържа близо петстотин субстанции с антиоксидантен

Селен и цинк. Тези олигоелементи, приятели на епидермиса, се влагат в почти всички кремове за разхубавяване. Намират се и в хранителните добавки.

Полифеноли. Откриваме ги в семките на гроздето, в ластарите на лозите, във виното, чая, какаото. Приемани вътрешно, полифенолите ни пазят от холестерола в храната, а когато се мажем с кремове, които ги съдържат, ние изглаждаме бръчките си.

Мнението на дерматолога

Антиоксиданти-те са наистина незаменими, а ролята им в борбата с преждевременното състаряване, дължащо се на прекомерното излагане на слънце, цигарите и замърсения въздух, е безспорна. Ефектът е още по-зрелищен, ако в един и същ козметичен продукт се комбинират антиоксиданти и витамини, ефект. На първо място трябва да се спомене вече известният ни бетакаротин. Още по-големи възможности от него обаче има не толкова популярният ликопен, извличан от доматите.

Хормоните имат бъдеще

Върху опаковките на много нови кремове е оповестено, че съдържат хормони, но на практика не е така. Всъщност в тях има активни съставки, извлечени от соята, чиито свойства „имитират" тези на половите хормони, но са от 10 до 150 хиляди пъти по-слаби от тях. Въпреки това някои соеви изофлавони наистина подобряват вида на кожата и ней-ната еластичност по простата причина, че защитават клетките подобнс на антиоксиданти.

Мнението на дерматолога

Изчакайте малко, преди да заложите на т. нар. кремове с хормони. Мо же би скоро наистина ще има доказателства за ползата от тях.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Гимнастика за забравените мускули

Те си почиват, докато другите ни мускули работят, и то здравата, а що се отнася до последствията, не може да се каже, че са приятни - бедрата ни се отпускат, вътрешната част на ръцете увисва, дупето...

Грижи за лицето през зимата

С наближаването на коледните празници всяка жена иска да бъде красива. За съжаление зимата, студа, вятъра и дефицита на витамини оставят своя неприятен отпечатък върху външността. Кожата става суха, б...

Уикенд за косата

Вие сте активна делова жена и денят ви минава в тичане между работата, къщата и децата. Съгласна сте, че трябва да се грижите и за косата си, но при условие това да става бързо и да не се забелязва от...

Мъжът, за когото мечтаете

Напоследък имате чувството, че подходящи за вас мъже просто няма: или вече не се раждат, или са били „присвоени" от други жени точно под носа ви. Може и да е така, но я си помислете дали знаете ...

Начало