29.09.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4450  |   0  
Проредете лозите, за да родят вкусно грозде
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заедно с филизенето, а второто - след завързването. Оставят се определен брой оформени гроздове в зависимост от силата на лозите. Запазват се добре развитите, разпределени равномерно по кордоните и плодните пръчки на главините.
Премахването на неоплодените зърна се извършва на целия грозд, когато едрината им е като грахово зърно. Използват се малки ножички с извити върхове.
Отстранява се обикновено връхната част на грозда с недоразвити зърна. Работата трябва да се извършва внимателно, без много пипане и извиване на гроздовете.
След прошарване на гроздето се премахват застарелите листа от основата на леторастите. Това не се отразява негативно на лозите, тъй като асимилационната способност на тези листа е намаляла. С тяхното премахване обаче се дава възможност за по-добро проветряване на гроздето. Освен това се подобрява цветът на зърната, ципата им става по-здрава и по-добре издържат на транспорт и съхранение. Особено полезно е да се прореждат листата, когато времето през периода на зреенето е облачно, хладно и с чести превалявания. В такива години то се препоръчва при всички сортове. Листата се премахват, когато гроздете зрее. Внимава се да не се открият силно засенчените гроздове и да не се намали чувствително листната маса. В малките лични и любителски лозя тази операция може да се извърши на два пъти.
19.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022