29.09.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3744  |   0  
Побързайте да засадите салатите
През зимните месеци главестите салати са едни от най-често отглежданите зеленчукови растения в култивационните съоръжения. Поради късия им вегетационен период и малката взискателност към температурните условия, те най-често се настаняват в парниковите съоръжения, които са по-лесни и достъпни за поддържане. В оранжериите се използват като уплътняваща култура, като заемат освободените от разсади площи или преди засяване и след изваждане на някоя основна култура. Те са добър предшественик за всички оранжерийни зеленчукови култури. Когато ще се отглеждат като предшественик, засяването се прави около 50 дни преди срока на прибиране, а разсаждането около 25 дни след засяването.
Първата реколта от салати, която се получава през януари и февруари е от засетите семена през ноември и декември. За да има реколта през целия зимно-пролетен сезон, засяването продължава поетапно през 10-15 дни. В повечето случаи се използват полутопли парници или полиетиленови оранжерии. Дебелината на биотопливото е от 30 до 40 см и 15-16 см парникова почва. За площ от 1 кв.м са необходими до 2-3 г семена. Те се разхвърлят равномерно или в редове през 3 см, покриват се с 0,5-1 см и след това леко се притъпкват с дъска. При равномерна сеитба в реда през 2 см, количеството на семената може да бъде значително по-малко.
Поникването се очаква след около седмица. През този период се поддържа температура около 20-22 градуса. Веднага след появата на първите кълнове се понижава с няколко градуса до периода на масово поникване чрез внимателно проветряване. Това се прави за да се получи изравняване на разсада. След това трябва да бъде в рамките на 18-22 градуса през деня и с около 3-4 градуса по-ниска през нощта. Поддържа се умерена влажност. Високата влага може да доведе до развитие на мана и загиване на растенията. През студени дни се проветрява много внимателно. Ако сеитбата е по-гъста се налага прореждане на около 2 см.
Когато растенията развият 4-5 листа, са готови за разсаждане. Това става средно след около месец, което много зависи от сорта. Постоянното им отглеждане също е в полутопъл парник, зареден с 35-40 см биотопливо и 20 см парникова почва. Разсажда се по схемата 20х20 или 20х15 за по-дребните сортове и до 30х30 см за по-едрите. Салатите се развиват най-добре, когато температура през деня е около 14-18 градуса, а през нощта 10-12 градуса. Само през най-слънчевите дни може да се позволи повишение до около 20-25 градуса. Почвата се поддържа рохкава и влажна, като се полива при хубаво време. След около 12 дни от разсаждането се прави внимателно подхранване с по 10-15 г азотен тор на растение, разхвърлян около него и след това се накопава. По-късно подхранване не се прави, защото растенията са склонни към натрупването на нитрати. Когато започне образуването на глави, поливането се преустановява.
Главестите салати образуват глави след 35-40 дни от разсаждането. Така например при разсаждане в началото на януари, те са готови за прибиране в първото десетдневие на февруари и т.н.
04.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022