11.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4321  |   0  
Как да привлечем пчелите в оранжерията?
За привличането на пчели се използват медоносни насаждения - риган, акация, шипка и други. В оранжерията и под полиетиленово покритие се поставят буркани с вода и цъфтящи люляк, маргаритки, глухарчета и други медоносни растения или се опръскват с разтвор на мед, вода и цветове от същите растения, които искате да бъдат опрашени. Разтворът е в съотношение (1:1:1) и се накисва 23 часа. Опръскването е най-добре да се направи 23.00 до 4-5 часа сутринта, когато пчелите не работят. Пчелите възприемат различните аромати, при това 1000 пъти по-силно от човека. При търсене на източника на мед пчелите могат да усетят от километър и повече аромата на цветята и сред тях най-хубавите по съдържание на нектар.
Изследванията на австрийския доктор Фриш показват, че пчелите виждат не само цветовете, които възприема човешкото око, но и до 30 от техния оттенък, който е неуловим за зрението на човека. Предпочитания се отдават на бялото, жълтото и синьото, но червеното могат да сбъркат с черното.
Американският учен Дж. Л. Гулд е установил, че особено бързо пчелите намират хранителните източници, боядисани във виолетово.
10.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022