03.12.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  16512  |   0  
Защо не ми стават краставиците?
Много наши читатели ни се оплакват от това, че краставиците в оранжерията не се развиват добре. Затова по-долу ще опишем най-типичните грешки, които се допускат при оранжерийното отглеждане на краставици.

Прекалено гъсто насаждение.

В този случай на растенията не им достига площ за хранене, което води до развитието на различни болести. Трябва да разполагате по 2-4 в зависимост от сорта растения на 1 кв. метър.

Неправилно проветряване.

Въздушните течения са абсолютно противопоказни на краставиците. Парникът или оранжерията трябва да се отварят само в случай, че температурата отвътре превишава 30 градуса и само от едната страна. Не трябва да допускате резки промени в температурата.

Излишно поливане.

При излишна влажност в оранжерията краставиците заболяват от гниене, размножават се вредители. Ориентировъчната норма за поливане на краставиците е 1-2 кофи на 1 кв. метър. След като растенията започнат да цъфтят, нормата се намалява, а след това отново се връща до изходните количества, за да могат по-бързо да растат плодовете.

Неправилното формиране на растенията.

Излишните филизи трябва задължително да се прищипват, за да не се сгъстяват стеблата и листата, особено отдолу. Страничните филизи също трябва да се прищипват. Това е най-добре да се прави сутрин. В пазвите на най-долните 3-4 листа трябва филизите и завързите напълно да се почистват, при това колкото се може по-бързо, за да не се травмира растението. Започвайки от 4 междувъзлие завързите не се пипат, а се прищипват само страничните филизи на един лист. След това се прищипват над 6-ти лист страничните филизи до 2-ри лист и само при растенията, които достигат тавана на оранжерията страничните филизи ще прищипват и на 3-ти лист.

Нередовно събиране на реколтата.

Своевременно неприбраните зеленчуци задържат образуването на нови завързи и следователно, нови плодове. Безпорядъчното събиране на реколтата понижава качеството и количеството й. В разгара на плододаването краставиците трябва да се събират през 1-2 дни.
08.11.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021