16.05.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2512  |   0  
Как да откриете акарите
Да се открият акарите е много трудно и е необходима оптическа система - лупа, микроскопи и др. По-лесно се откриват причинените от акари повреди върху растенията, но за съжаление това е възможно, когато акарите са се намножили много и са оказали вече вредното си влияние. В такива случаи и проведените мероприятия за борба не дават задоволителен резултат.
Най-разпространените акари по овощните растения са: червеният овощен акар - виненочервен с бели брадавици по гръбната страна, от които излизат космици. На него прилича по форма обикновеният паяжинообразуващ акар, който е жълто-зелен, без брадавички, с две по-тъмни, почти правоъгълни петна от двете страни на гърба. Кафявият ябълков акар лесно се различава от червения овощен и от обикновения червен акар по формата си. Тялото му откъм гърба е плоско, с ясно изрязан ръб по периферията. Той е кафяв до кафяво-зеленикав. Галообразуващият сливов акар е по-дребен и трудно се открива. Той живее в образуваните от него гали по кората на клонките на сливата. Наличието на гали е сигурна гаранция за присъствието му. Ягодовият акар има продълговато овално тяло. На цвят е стъкловидно-жълт, дълъг 0,230 мм. Касисовият пъпков акар има удължено червеобразно тяло, дълго 0,210-0,260 мм, с бледожълт цвят. В една касисова пъпка живеят от 3 до 10 хиляди акари.
Освен по възрастната форма тези неприятели могат да се открият и по причинените от тях повреди - строго специфични за всеки вид. Повредите от червения и кафявия ябълков овощен акар започват още в началото на вегетацията и се изрязват в поява на малки жълтеникави петна върху младите листенца. При силно нападение целите листа побеляват, по-късно стават сиво-кафяви, увяхват и опадат. Повредените напълно развити листа имат ръждиво-кафяв цвят и форма на ладийка. При обикновения паяжинообразуващ акар повредите се появяват през лятото. Повредените листа са по-бледи, жълтеникаво, покрити с паяжина, между която се намират акарите и техните стадии. Галообразуващият сливов акар вреди като образува малки закръглени образувания (гали) в основата на новия прираст. Галите са кухи и в празнината им се намират акарите. Такива клонки са по-слабо развити и най-често загиват. Останалите два вида акари живеят свободно върху листата на сливата - A. foceui и на ябълката - A. Schlechtendali. Нападнатите листа имат сребристо-пепеляв оттенък, а при силно нападение опадват преждевременно. Повредите от ягодовия акар се разпознават по това, че листата избледняват, пожълтяват и се набръчкват, растенията закържавяват, а плодовете издребняват и са безвкусни. Признаците, по които се установяват повредите от касисовия пъпков акар, са неколкократното уголемяване и заболяване на пъпките. През следващата година тези пъпки изсъхват. Много по-голяма е вредата от този акар като преносител на вирусната болест риверсия (дребнолистие).
18.06.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021