29.09.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3494  |   0  
Дините се засяват до края на март
Динята е топлолюбиво, светлолюбиво и сухоустойчиво растение. Оптималната температура за растежа и развитието й е около 25°С. При температури под 12°С и над 40°С хранителният баланс силно се нарушава и растенията страдат. У нас се отглеждат предимно като средно ранно производство. По този начин при интензивното слънчево греене, плодовете натрупват повече захари и стават по-вкусни, а добивите са по-високи. Чрез ранното производства може да се получат узрели дини към средата на юни - началото на юли и консумативния период да се удължи.
За получаване на ранна продукция, отглеждането е изключително чрез разсад. Обикновено се използва неприсаден разсад. По опитните градинари практикуват присаждане върху кратуни. Отглеждането без присаждане се извършва по-същия начин и в същите срокове както ранното полско производство на краставици и тиквички. Тъй като кореновата система трудно се възстановява, за предпочитане е да се използват торови саксийки. По този начин при изнасянето на полето корените остават невредими. Сеитбата се извършва към края на март в полутопли парници или светли помещения. За засаждането на площ от 100 кв.м. са необходими 150-160 бр. саксийки. Най-добре е да се използват рътени семена, като предварително се накисват за 8-10 ч във вода при температура 20-25°С, докато 5-6% от тях покълнат. След това се изваждат и се засяват в саксийки или кофички, напълнени с влажна торово-почвена смес, по 3-4 бр., на дълбочина 2-3 см под повърхността. Поникването трае 3-4 дни, като през този период се поддържа температура около 25°С. След това във всяка саксийка се оставя по 1 растение, а температурата се намалява до около 16-18°С, за да се развие по-добре кореновата система. Разсадът може да се засее и отгледа направо в почвата в полутопъл парник. Може да се засее в редове, през 2-3 см между семената в реда или в гнезда на разстояние 15-20 см. След като се разтворят котиледоните, растенията в редовете се пикират по едно, на разстояние 12-14 см. При гнездовата сеитба, пикировката може да се избегне, като се извърши прореждане, за да се оставят по 1-2 растения в гнездо. През този период се поддържа умерена почвена и въздушна влажност, по-обилно проветряване и закаляване. Разсадът е готов за засаждане когато растенията са образували 3 листа. Разсаждането се извършва, в началото на месец май, в гнезда на разстояния 2 Х 0,6-0,8 м и дълбочина 3-4 см по-голяма отколкото е бил в парниците.

Грижите

Грижите на полето са същите както чрез засяване на семената на постоянно място - окопаване, подхранване и поливане. Торенето се извършва с основната обработка на почвата. На 100 кв.м. площ се внасят 2 кг амониева селитра, 4 кг суперфосфат и 2 кг калиев тор и разбира се угнил оборски тор. Във всяко гнездо се оставят окончателно по 1 растение. Особено внимание се обръща на поливането при разсаждане, за да се прихване и развие добре кореновата система. С първото окопаване, растенията се загърлят леко. Почвата се накопава около гнездата в диаметър 40-50 см и се поддържа рохкава и чиста от плевели. Преди разстилането на стъблата се оформят поливните бразди. Полива се в началото на цъфтежа и в началото на образуването на плодовете. Преди и след узряването и при масови беритби поливането влошава вкусовите качества.
19.03.2015 г. / Димитрина Петрова
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022