11.08.2022 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  33335  |   0  
Доматите със завити листа не са болни
Завиването на листата при доматите не е болестно състояние, макар че признаците са подобни като при заболяване. Явлението е придружено с чупливост на листата, дължи се на натрупаната скорбяла в тях. Причините за проявата не са ясни и затова не може да се даде задоволителен отговор на какво се дължи. Засега се счита, че растенията са прекарали физиологични смущения, свързани със самата технология за отглеждане.

Ето какво казва аграрната наука по въпроса:

Неправилно колтучене на високо растящите колово отглеждани домати предизвиква завиване на листата.
Растенията, които не са торени балансирано с основните хранителни елементи, а са получавали повече азотни торове, страдат по-силно от листно завиване.
Когато почвата под растенията е силно преовлажнена и при обилната слънчева светлина се натрупват излишни количества хранителни вещества в листата и това причинява завиването им.
Лансира се и схващането, че листното завиване при доматите е проява на физиологични и биохимични изменения, настъпващи след прекършване на растежния връх. Потвърждение на това е фактът, че степента на развитие на заболяването е пряко свързана с момента на прекършването. При по-ниско прекършваните растения (след 3-ото съцветие) листното завиване е по-силно проявено, отколкото при прекършените по-високо растения (след 6-ото съцветие). При тези, които по-късно са прекършени, листата почти не се завиват.
Независимо че явлението не е болест, то предизвиква силно намаляване на асимилационната повърхност на растенията, поради което плодовете в по-горните съцветия не могат да наедряват достатъчно.
28.07.2014 г. / Димитрина Петрова
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022