22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1966  |   0  
Спазвайте сроковете за сеитба
За доброто развитие и растеж на зеленчуците голямо значение има срокът на сеитбата. Той зависи и се определя така, че вегетацията на растенията да минава при най-благоприятното съчетание на климатичните фактори. Според срока за сеитба зеленчуците могат да се сеят през пролетта, лятото, есента и предзимно.
Сеитбата през пролетта започва веднага щом стане възможно да се работи на полето. Обикновено това е февруари и началото на март. За да поникнат дружно семената, по това време трябва да се засява на много добре подготвено място още през есента или още в зимните месеци.
Най-рано се сеят студоустойчивите култури - лук, грах, моркови, магданоз, репички, спанак. По-късно, когато почвата се затопли и достигне до 10 градуса, а опасността от слани е отминала, се засяват по-топлолюбивите - домати, фасул, краставици, дини, пъпеши.

Дълбочината - според размера

На каква дълбочина да са семената, зависи от типа и обработката на почвата, срока на сеитба и изискванията на семената. На дълбочина 1-3 см се пускат дребните семена на лука, доматите, зелето, морковите, салатата. На 3-4 см - средно едрите - на краставиците, дините, пъпешите, спанака. Едрите семена на фасула, баклата, граха, тиквите да са на 4 - 6 см дълбочина.
Пролетните посеви обикновено не се нуждаят от поливане, но то се налага, когато настъпи силно засушаване.
16.02.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021