22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2817  |   0  
Сладката трева на ацтеките
Липията е 500 пъти по-сладка от захарта
Трудно е да си представим живота на съвременното човечество без захарните растения. Захарното цвекло, захарната тръстика и други по-малко известни растения отдавна са източник за получаването на захар за хранителната промишленост. В последно време се отделя все по-голямо внимание на растенията, които имат сладък вкус, но не съдържат захар. Това е свързано с факта, че не всички хора могат да употребяват захар, а и освен това незахарните подсладители създават сладък вкус при много по-малки концентрации.
Сред любителите на редки растения много популярна е стевията (Stevia rebaudiana) – растение, което съдържа подсладителят стевиозид, който е 300 пъти по-сладък от захарта. Ако отглеждате това растение, то при консумацията му освен сладостта ще усещате и много силен тревен привкус. Освен това нейната сладост не преминава в разтвора и при варенето на чай, например, вие не можете да го подсладите със стевията от градината.
За щастие незахарните растения не се ограничават само със стевията. Има и други, например, т.н. сладка трева на ацтеките. В литературата пише, че това растение съдържа подсладител, който е 500 пъти по-сладък от захарта. Нейното ботаническо название е сладка липия (Lippia dulcis). Родината й е Никарагуа. Тази трева отдавна се използва от индийците като подсладител.

Семената поникват за месец

Това растение има много дребни светлокафяви семена. Може да ги засадите в сандъче с рохкава почва и леко посипете с тънък слой от нея. Покрийте сандъчето с фолио и го поставете на топло място с температурата около 30°С, например под радиатора. При оптимални условия семената ще поникнат за около месец. Първоначално пониците растат бавно, но след като се появи 3-4 същински лист развитието им се ускорява. При недостатъчно осветление и ниска влажност на въздуха, растението страда и може да загуби листата си, но при настъпването на благоприятните условия, то бързо оживява.

Изнесете разсада през май

Засадете разсадът в почва през май, когато стане постоянно топло. Докато нощите са студени, ще се развива бавно, въпреки подхранването и хладката вода, с която го поливате. Силният растеж започва през юни-юли, когато нощната температура не пада под 15°С. Можете да шербетувате. Филизите на тревата израстват до метър и много лесно се вкореняват, достигнат ли влажна почва. Желателно е да поставите опори около тях, за да ограничите разпространението им.
При благоприятни условия сладката трева на ацтеките цъфти обилно и продължително. Цветовете са много дребни, по-малки от милиметър, събрани в едри съцветия в пазвите на листата. Растението е самоплодно и образува семена и без кръстосано опрашване, но само при подходящите условия. При недостатъчно светлина и топлина не се образуват. Семената узряват постепенно, затова се събират избирателно. В самото начало на узряването им съплодието става чупливо и те започват да се разсипват. Тогава е подходящият момент за събиране на съплодието. То се поставя за изсушаване на хартия. Семената се събират и се прибират за съхранение.

Размножава се и чрез резници

Резниците за размножаване се вкореняват много лесно както във вода, така и в почва. За тази цел трябва да вземете добре узрели резници с 5-6 двойки листа и да ги поставите във вода или пък ги засадете в саксийки. На първо време за намаляване на изпаренията на резниците е добре да ги покриете с полиетиленов плик. При стайна температура вкореняването става обикновено за 2 седмици. На открито се засаждат само при установени високи температури. Не ги настанявайте на открито слънце, защото може да изгорят. Най-добре е липията да се настани на полусянка под дървета с рехава корона, например, кайсия.

Старите листа се вгорчават

Съдържанието на подсладителя в надземната част на растението силно зависи от условията и възрастта му. Най-сладки са листата от централната част, които са отгледани при умерени температури около 25°С и умерено количество азотни торове. Старите листа, които са на повече от 2 месеца, започват да горчат.
Трябва да изрежете филизите, когато още не са започнали да се вдървесиняват и да ги изсушите на сянка, както всяка друга подправка. Впоследствие изсушената сладка трева на ацтеките може да се добавя в чай или при домашни блюда.
18.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021