31.05.2023 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  4139  |   0  
Брадатият ирис се хваща лесно
Мястото за ирисите трябва да се избере по-рано и да се подготви. Най-добре е там да няма вятър, а през втората половина на деня да попада в лека сянка. На градинските ириси се харесват глинести и песъчливи почви с неутрална или слабокисела реакция. Ако нямате такава почва - по-добре да я подобрите. На тежките почви трябва да се добави пясък и торф, а почвите с повишена киселинност трябва да се варуват.
След това прекопайте с права лопата. Така се изчиства почвата от плевелите, защото ирисите са слаби конкуренти на вредните треви, особено в първите 2 години след пресаждането.
Докато почвата почива, подгответе посадъчния материал. Това трябва да се направи около 1-2 седмици до засаждането. Коренищата на ириса са система от подземни филизи, най-младите от които са добър посадъчен материал. Можете да делите коренищата с ръце или да ги разрежете с нож. Разрезите трябва да се обработят с въглен или да се изсушат на слънце. Листата и корените се скъсяват, листата се режат на конус, като се оставя 10-15 см дължина, корените се изрязват до 10 см.
Коренищата със спящи пъпки се използват значително по-рядко, защото възрастните растения се получават чак след втората-третата година. Градинските брадати ириси се засаждат както поединично, така и на групи.
каре

Стъпка по стъпка

Засаждането на ирисите включва следните операции. Изкопава се дупчица с дълбочина 10 см, на дъното се насипва хълмче почва, а по склоновете му се разпределят корените на растенията. Дупката внимателно се засипва с почва. Коренищата на правилно посадените брадати ириси трябва да се разполагат на нивото на повърхността. Спазването на тези правила води до бързо вкореняване. В противен случай рискувате да се задържи процесът на растеж.
30.08.2013 г. / Тонка Маринова
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023