28.01.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  7021  |   0  
Не садете малък лимон в голяма саксия
От цъфтежа до брането минава година

Как да хвана лимон - от семка или от растение е по-добре? - пита Стефка Попова от Перник.

Лимоните се размножават вегетативно и семенно. Семенно размножавани, те са по-дълготрайни, лесно се приспособяват към условията, но раждат след 8-12 години. Ако семеначета се облагородят с плодоносещи растения, могат да започнат да цъфтят 2-3 години след облагородяването. Различните цитрусови добре се присаждат един върху друг. За подложката служат растения, получени от семена, а за присадката - културните сортове. Лимонът може да се присажда по всяко време на годината, но най-успешно е през есента или пролетта.
Понякога лимонът, размножен вегетативно, започва да цъфти рано, но растежът се забавя. Затова ранните цветове е по-добре да се махат. Възрастното растение само отхвърля излишните цветове и те окапват.
Дръвчето плододава стабилно, когато на един завръз се падат 10-15 листа. Лимонът цъфти през годината няколко пъти - от февруари до октомври. Тогава температура да е около 20 градуса. Плодовете наедряват и узряват за 8-12 месеца. Често растежът на плододаващата клонка с узрял плод изостава. Затова той се отрязва предварително заедно с клонката и 1-2 междувъзлия. Така растежът на клонката се ускорява.

Гледайте ниски дръвчета в глинени съдове

Основният летораст се почиства от странични разклонения на височина 15-20 см, а когато достигне 30 см, връхът се пензира. За да се формира короната и да се ускори плододаването са необходими редовни резитби и пензиране. Короната се изгражда за две години. Резитбите за поддържане са слаби. По-подходящи са дървените, а за по-малките лимони - глинените съдове. Те не се влияят от външната температура, поради което топлината на почвата в съда е сравнително постоянна. Дъното да има отвори.
Малките растения, засадени в големи съдове, имат забавен растеж, тъй като кореновата система се стреми да запълни съда, а след това започва да расте надземната част. Съдовете трябва да се сменят през една-две години с по-големи. След осмата растението се отглежда в постоянен съд с диаметър 45-60 см дълбочина 36 см. Почвата да е рохкава и богата. Използва се почвената смес от две части чимова или горска почва, една част добре разложен оборски тор и една част чист речен пясък.
31.10.2012 г. / Галина Маринова
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022