ЗАКУСКА
Питки с бекон
Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.ч. вода, 1/2ч.л. сол, 10 г мая за хляб, 200 г пушен бекон.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. После от брашното, водата, солта и втасалата мая замесваме гладко тесто. Месим около 15 мин, след което разделяме тестото на 4 топки, завиваме го с кърпа и го оставяме за 30 мин на топло, за да втаса. Нарязваме бекона на малки кубчета, които разделяме на 4 равни части. След това прибавяме бекон към всяка от питките и ги месим отново 4-5 мин. Пак покриваме с кърпата и ги оставяме да втасват. Накрая ги нареждаме в намаслена тавичка, намазваме ги отгоре с вода, за да хванат лъскави корички и ги печем в умерено загрята фурна, докато порозовеят.
ОБЯД
Гулаш
Продукти за 4 порции: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 2-3 глави кромид лук, 1 ч.л.сладък червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, 2-3 картофа, ким, оцет, 4 ч.ч. костена отвара, сол.
Нaчин на приготвяне: В загрятата мазнина задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаното на кубчета месо, наръсваме с червения пипер и 1 с.л. вода и задушаваме до омекване. Заливаме с костената отвара, в част от която сме размили доматеното пюре, и кипваме. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и кима. Варим супата на тих огън 20-25 мин. Подправяме на вкус със сол и оцет и поднасяме.
Заек, задушен в пръстен гювеч
Продукти за 4-5 порции: 1 кг заешко месо, 500 г дребни лукчета /арпаджик/, 50 г сланина, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 4 с.л. олио, 7-8 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар, смлян черен пипер, сол, 1-2 ч.ч. оцет за маринатата.
Нaчин на приготвяне: Киснем заешкото месо 5-6 часа в марината, приготвена от равни количества вода и оцет. Измиваме го, нарязваме го на парчета и намазваме парчетата с мазнина. Нареждаме месото в глинен гювеч и го покриваме с един ред цели обелени лукчета. Върху арпаджика нареждаме малки парченца сланина, добавяме зърната бахар и черен пипер и заливаме с подсолена гореща вода, така че водата да е 1 см над продуктите. Захлупваме, замазваме капака с тесто и варим около 3 часа на тих огън. Готовото ястие поръсваме с черен пипер.
Шоколадов сладкиш “Бумеранг”
Прoдукти: 150 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 пакетче краве масло, 2 равни с.л. кокосово брашно, 2 равни с.л. какао, 200 г пудра захар, 2 яйца, сол, 3 с.л. прясно мляко, половин ванилия; зa крема: 1 ч.ч. пудра захар, 1 равна с.л. какао, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 препълнена ч.л. ситно смляно кафе, 1 с.л. кокосово брашно, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Размесваме добре маслото, кокосовите стърготини, захарта и ванилията. Постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата. След това прибавяме брашното, пресято с щипка сол и бакпулвера. Накрая сипваме млякото. Изсипваме тестото в намаслена форма и печем 40-45 мин в умерена фурна. Отделно разбъркваме продуктите за крема, докато получим еднородна кремобразна маса, с която покриваме изстиналия сладкиш.
ВЕЧЕРЯ
Котлети с кашкавал
Продукти за 5 порции: 5 котлета, 200 г кашкавал, 5 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 1/2ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-малки котлети и ги разцепваме на две. След това ги начукваме с дървено чукче и слагаме в разреза по филийка от кашкавала. Размиваме брашното във вода, така че да получим каша с гъстотата на боза. Потапяме последователно котлетите в брашнената каша, в смес от сол и смлян черен пипер, в галетата и в разбитите яйца. След това ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио.
Крем със стафиди и лешници
Прoдукти: 400 г сметана, 80 г захар, 100 г стафиди, 75 г лешници, 3 жълтъка, 3 с.л. коняк (или водка), 1 лимон, 1 пакетче ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите добре, поливаме ги с коняк и ги оставяме да престоят един час. Нарязваме лешниците на едри парчета. Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме настърганата кора от лимона и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и смесваме с жълтъците. Прибавяме стафидите и лешниците, разбъркваме добре и изсипваме в кръгла форма. Оставяме да престои 12 часа в камерата за дълбоко замразяване. Преди сервиране потапяме съда в хладка вода и изсипваме в кръгла чиния.
Напоследък съм много разтревожена - 6-годишният ми син често има диария. На какво се дължи? Диариите са остри и хронични. Острите се причиняват от бактерии или вируси, а също и от некачествена хр...
Прекарваме близо половината от своя живот в труд за насъщния, така че ако мястото, където работим, и отношенията с колегите не са такива, каквито трябва да бъдат, това неминуемо ни се отразява. Много ...
Може би никой друг град през вековете не е предизвиквал толкова много хвалебствия от страна на велики писатели и пътешественици,както Венеция.Тя е била и си остава феномен - La Serenissima - Най-ведра...
Като в някаква приказка, изпълнена с вълшебства, в началото на април, само два дни преди да започне празникът Пасха (еврейският Великден) се озовавам в свещената земя на Авраам и Иисус Христос. Този...