ЗАКУСКА
Юфка на фурна
Продукти за 2 порции: 250 г юфка, 100 г варен колбас, 2 с.л. настъргано сирене, 3-4 обелени меки домата, 30 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в подсолена вода, отцеждаме и я разбъркваме с маслото. Разпределяме я в 2 огнеупорни купички, поръсваме с настърганото сирене и покриваме с резенчета от колбаса и с нарязаните на кръгчета домати. Печем 10-15 мин в силна фурна.
ОБЯД
Студена зеленчукова супа
Продукти за 4 порции: 4 домата, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 3 с.л. галета, 6 с.л. олио, 1 малка краставичка, 2 твърдо сварени яйца, 3 скилидки чесън, 10-12 маслини, магданоз, лед.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро 3 домата и чушките, от които заделяме няколко ивички. Пасираме с миксера на пюре. Прибавяме галетата, олиото и счукания чесън и доливаме вода така, че да получим 4 ч.ч. течност. Слагаме супата в хладилник. Преди да поднесем добавяме яйцата и обелената краставица, нарязани на кубчета, последния домат, нарязан на кръгчета, разполовените маслини, заделените ивички чушки, ситно нарязан магданоз и бучки лед. Сервираме с изпържени в масло кубчета хляб.
Пиле с прясно зеле
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 зелка, 1 ч.ч. олио, 3-4 домата, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, а зелето - на ивички. В по-голяма тенджера слагаме половината зеле, отгоре нареждаме порциите месо и покриваме с останалото зеле. Посоляваме, прибавяме обелените и настъргани домати, олиото и 1-2 ч.ч. вода. Захлупваме и варим около 1 час на умерено силен огън. Десетина минути преди да отстраним от огъня пускаме няколко зърна черен пипер и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Реване с грис и брашно
Прoдукти: 7 яйца, 3 с.л. брашно, 6 с.л. грис, 2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме поотделно жълтъците и белтъците. Слагаме белтъците върху жълтъците и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. След това постепенно сипваме лъжица по лъжица гриса и брашното, като през цялото време леко разбъркваме. Намасляваме тавичка, покриваме я с бяла хартия, която да покрива дъното и стените на тавичката, и изсипваме сместа върху хартията. Слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. След няколко минути намаляме огъня и допичаме в умерена фурна. Оставяме реването да изстине, натупчваме го с вилица и го заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта и 2 ч.ч. вода.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки дреболии в доматен сос
Продукти за 4 порции: 800 г пилешки дреболии, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме до златисто в сгорещеното олио. Изчистваме и нарязваме пилешките дреболии, прибавяме ги към лука и пържим, докато омекнат. Разпределяме изпържените дреболии в четири пръстени гювечета, посоляваме, слагаме във всяко гювече по скилидка чесън, 1-2 зърна черен пипер, бучка масло и заливаме с доматен сок. Захлупваме гювечетата и печем 10-15 мин в силна фурна.
Смокинови кубчета
Прoдукти: 160 г смокини, 70 г мед, 70+70 г краве масло, 270 г брашно, 2 яйца, 1 пакетче бакпул-вер, 100 мл прясно мляко, 200 г натурален шоколад, 150 г кокосови стърготини.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме половината от добре размекнатото масло с меда, после доба-вяме разбитите на пяна яйца. Пресяваме брашното с бакпулвера и го прибавяме към горната смес. Пасира-ме смокините и тях прибавяме заедно с прясното мляко, всичко смесваме хубаво и полученото тесто излива-ме в тавичка, покрита с намаслен пергаментов лист. Печем около 20 минути при 200 градуса. Още топъл на-рязваме блата на кубчета, които нареждаме шахматно. Разтопяваме шоколада на водна баня и го смесваме с втората доза масло. Заливаме кубчетата и ги поръсваме през едно с кокосови стърготини.
Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...
Вегетариански равиоли Продукти за тестото: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1...
При управлението на крал Филип II в средата на XVI век била създадена първата ботаническа градина близо до двореца в Аранхуес. Втората е била създадена в Мадрид, разположена на три тераси на брега на ...
Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зе...