Кулинарни рецепти » Сосове и гарнитури » Гарнитури

Сосове и гарнитури:

Ароматна гарнитура от червено цвекло и хрян

Продукти: • 1 кг червено салатно цвекло • 1 корен хрян • 1 ч.л. ким • ябълков оцет, олио, сол Начин на приготвяне: Изпичаме цвеклото и след като изстине го обелваме и нарязваме на пръчици с къдрав резец. Нареждаме пръчиците в стъклен съд като между редовете ...

Баденска гарнитура

Продукти: • 1 малка червена зелка • 250 г пушени гърди • картофено пюре от 1 кг картофи • 100 г краве масло • сол Начин на приготвяне: Нарязваме на тънки ивички зелето и го задушаваме в сгорещеното масло. След като омекне, прибавяме нарязаните на тънки иви...

Галушки от обикновено тесто

Продукти: • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. зеленчукова отвара /или вода/ • четвърт пакетче краве масло • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашното, отварата и солта приготвяме тесто, което разбиваме, докато започне да се отлепва от съда. С потопена в гореща вода ...

Гарнитура Виши

Продукти: • 750 г моркови • 1 пакетче краве масло • 1 връзка магданоз • сос по желание Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на колелца. Задушаваме ги в сгорещеното масло, поръсваме ги със ситно нарязан магданоз и ги заливаме със сос по желание. Под...

Гарнитура Прованс

Продукти: • 3 глави лук • 3 сварени яйца • 2 връзки магданоз • 1 сварен телешки мозък • 5-6 с.л. олио • 5-6 с.л. оцет • сол Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, твърдо сварените яйца, магданоза и телешкия мозък. Смесваме продуктите, посоляваме...

Гарнитура за крокети

Продукти: • 150 г пилешка шунка • 2 кисели краставички • 1 с.л. ситно нарязан хран • 1 опаковка майонеза • лимонов сок, • сол Начин на приготвяне: Смесваме майонезата с хряна и прибавяме ситно нарязаните краставички и шунка. Подправяме с лимонов сок и со...

Гарнитура от домати

Продукти: • 8 еднакви по големина домата • 2-3 с.л. брашно • 2-3 с.л. галета • 2-3 с.л. разтопено краве масло • сол Начин на приготвяне: Обелваме доматите, почистваме ги от семето и оставяме в гевгир да се отцедят. Овалваме ги в брашното, потапяме ги в раз...

Гарнитура от зеленчуци

Продукти: • 250 г зелен фасул • 4 моркова • 1 съвсем млада тиквичка • 3 чушки • 3 домата • 1 глава лук • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • магданоз, сол Начин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме счукания чесън...

Гарнитура от паниран лук

Продукти: • 1 к.ч. брашно • 1 с.л. олио • 1 белтък • 1 к.ч. вода • 3-4 големи глави лук • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Забъркваме тесто от брашното, олиото и водата. Оставяме го да престои 30 мин. Прибавяме към тестото разбития на сняг...

Гарнитура от праз

Продукти: • 5-6 стръка праз /само бялата част/ • 1 ч.ч. бяло вино • 1 к.ч. олио • сокът на 1 лимон • 1 дафинов лист • 5-6 зърна черен пипер • сол Начин на приготвяне: Смесваме 1 ч.ч. вода, олиото, виното и лимоновия сок. Посоляваме, прибавяме зърната ч...

Гарнитура от хвойна

Продукти: • 50 мл олио • 3 с.л. натрошен сух хляб • 7 зърна хвойна • 2 с.л. червено вино • 1 ч.л. оцет • 1-2 с.л. силен месен бульон Начин на приготвяне: Смачкваме добре хвойновите зърна и смесваме с останалите продукти. Сервираме гарнитурата към месо от...

Гарнитура от червено цвекло и хрян

Продукти: • 1 глава червено цвекло • 1 корен хрян • 1-2 с.л. олио • лимонов сок, сол Начин на приготвяне: Изпичаме цвеклото на фурна. След като изстине, го обелваме и настъргваме на едро ренде. Настъргваме хряна на ситно ренде и го смесваме с цвеклото. Подпр...

Гарнитура с целина и картофи

Продукти: • 2-3 малки глави целина • 4-5 картофа • 5-6 с.л. олио • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме целината и картофите и ги нарязваме на тънки кръгчета. В тенджера нареждаме ред картофи, ред целина, като всеки ред поръсваме съ...

Грах с бяло вино

Продукти: • 600 г изчистен грах • 60 г краве масло • 10-12 малки главички лук /арпаджик/ • 1 ч.ч. бяло вино • 1 ч.ч. прясно мляко • половин кофичка сметана • копър, магданоз, сол Начин на приготвяне: Задушаваме граха в маслото. Прибавяме изчистените це...

Грозде в ракия

Измиваме 1 кг черно зряло грозде и откъсваме всяко зърно с малка дръжка. Подреждаме гроздето в по-голям буркан. Прибавяме 1 пакетче канела и 4 зърна карамфил. Заливаме с 500 мл 45-градусова ракия. Затваряме буркана добре и го оставяме да преседи 20 дни. След това изваждаме ...

Доматено желе

Продукти: • 3-4 домата • 1 с.л. доматено пюре • 2 стръка босилек • 3 с.л. консервиран грах • 300 г топено сирене • 1 ч.л. оцет • 1/2 ч.л. желатин • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Разтваряме желатина в хладка вода да набъбне. Попарваме до...

Домати с патладжани

Продукти: • 5-6 домата • 1 голям патладжан • 3-4 скилидки чесън • 2 с.л. олио • 1 с.л. лимонов сок • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Изпичаме патладжаните, обелваме ги и ги пасираме. Прибавяме ситно скълцания магданоз, счукания чесън, оли...

Есенна гарнитура

Продукти: • 1 голяма глава целина • 3 с.л. олио • 40 г краве масло • 4-5 с.л. галета • половин лимон • 1 ч.ч. бульон • магданоз, сос Начин на приготвяне: Обелваме целината, нарязваме я на дребни кубчета, заливаме я с олиото и загряваме на огъня, след к...

Задушен зелен фасул

Продукти: • 400-500 г пресен зелен фасул • 60 г краве масло • 1 ч.ч. зеленчуков бульон • 1-2 с.л. олио • 2-3 с.л. галета • сол Начин на приготвяне: Нарязваме фасула на ивици по дължина. Слагаме го в по-дълбок съд, заливаме с олиото и пъхаме за 10 мин в у...

Задушена гулия

Продукти: • 500 г гулия • 1 с.л. брашно • 250 г кисела сметана • 2 с.л. доматено пюре • 1/3 пакетче краве масло • черен пипер, канела • копър, сол Начин на приготвяне: Нарязваме обелените гулии на парченца, посоляваме ги, овалваме ги в брашното и леко ...

Задушени гъби по наварски

Продукти: • 150-200 г манатарки или други месести гъби • 30 г краве масло • 50 г сланина • 2-3 с.л. бульон • 2-3 с.л. червено вино • 1 ч.л. брашно • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме гъбите на филийки. Сваряваме ги в малко подсо...

Задушени малки лукчета

Продукти: • 400-500 г малки лукчета /арпаджик/ • 1 к.ч. бульон • 1 к.ч. червено вино • 1 лимон • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Слагаме арпаджика в дълбок съд, заливаме със сгорещената мазнина и пържим 2-3 мин, като внимателно...

Задушено червено зеле

Продукти: • 1 кг червено зеле • 100 г мас • 4-5 ябълки • 2 глави лук • 1 1/2 ч.ч. червено вино • 1 с.л. оцет • 1 ч.л. захар • сол, карамфил, ким Начин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивички, поръсваме с оцета, малко сол и счукан карамфил и о...

Зелева гарнитура

Продукти: • 1 малка зелка • 1 глава лук • 1 к.ч. олио • 1 с.л. брашно • 1/2 ч.л. ким • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Изчистваме горните листа на зелката и я нарязваме на едро, като отстраняваме кочана и твърдите части. Посоляваме, зали...

напред
Начало