Кулинарни рецепти » Предястия » Пастети, мусове, хайвери

Предястия:

Английски пилешки пастет

Продукти: • 200 г пилешки дробчета • 150 г печено пилешко месо • 60 г галета • 2 яйца • 3-4 с.л. прясно мляко • 1 щипка настъргано индийско орехче • 2-3 с.л. кетчуп • магданоз, сол Начин на приготвяне: Леко сваряваме дробчетата и ги смиламе хубаво зае...

Боб с лютеница

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. стар фасул • 3-4 едри скилидки чесън • 1 парче праз /бялата част/ • 1 бурканче лютеница • сол, олио Начин на приготвяне: Сваряваме боба в подсолена вода, отцеждаме и го пасираме. Докато пюрето е топло, подправяме с олио, со...

Бобен хайвер

Продукти: • 200 г сварен и пасиран боб • 1 голяма глава лук • 100 мл зехтин • сокът от 1 лимон • сол, черен пипер • маслини и магданоз за украса Начин на приготвяне: Настъргваме на ситно ренде лука и го смесваме с пасирания боб. Докато пюрето е още...

Брюкселски пастет

Продукти: • 1 малко пиле • 400-500 г сланина • 500 г нетлъсто свинско месо • 3 с.л. бренди • 1 дафинов лист • 1/2 ч.л. настърган корен от магданоз • 3 с.л. бренди • 1-2 стръкчета мащерка • 1-2 с.л. свинска мас • черен пипер, сол Начин на приготвяне: ...

Бърз пастет

Продукти: • 500 г черен дроб • 2 ч.ч. прясно мляко • 300 г краве масло • 100 г настърган кашкавал • сол, черен пипер Начин на приготвяне: Нарязваме дроба на няколко парчета и го сваряваме в прясното мляко. Пасираме го с миксер. Разбиваме на пяна оме...

Вегетариански хайвер

Продукти: • 1 ч.ч. грис • 3-4 ч.ч. вода • 1 ч.л. доматено пюре • 3 яйца • 2-3 к.ч. олио • 1 главичка лук • черен пипер, лимонов сок • горчица , сол Начин на приготвяне: Възвираме подсолената вода и на струйка изсипваме гриса като бъркаме интензивно, д...

Заешки пастет

Продукти: • 600 г задушено заешко месо • 2 твърди виенски кифли • 1 яйце • кимион, сол Начин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка, като използваме най-ситната решетка. Прибавяме накиснатите и отцедени кифли, разбитото яйце, кимион и сол на вкус....

Зимен пастет

Продукти: • 200 г моркови • 200 г броколи • 1 глава лук • по-големи листа от зеле • 600 мл зеленчуков бульон • 100 г грис • 1 ч.ч. сметана • 4 яйца • 1 щипка настъргано индийско орехче • сол Начин на приготвяне: Морковите разрязваме надлъжно на ...

Извара със зелен лук

Продукти: • 600 г извара • 150 мл прясно мляко • 4-5 стръка зелен лук • сол Начин на приготвяне: Посоляваме изварата и я разбиваме с млякото. Прибавяме ситно нарязания лук и разбъркваме. ...

Карловска разядка

Продукти: • 200 г сирене • 1 кафена чаша олио • 1 филия бял хляб • 60-70 г орехови ядки • 1 глава чесън Начин на приготвяне: Настъргваме или натрошаваме сиренето. Счукваме чесъна заедно със солта и го смесваме със смлените орехи. Разбиваме енергично,...

Картофи с грис

Продукти: • 500 г картофи • 1 глава лук • 1 к.ч. олио • 1 с.л. оцет • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • 1 с.л. грис • сол • маслини за украса Начин на приготвяне: Сваряваме картофите и докато са още топли, ги обелваме и ги намачкваме с вилица. Разбъркв...

Катък

Продукти: • 200 г овче сирене • 5 кофички кисело мляко • 3-4 скилидки чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сол Начин на приготвяне: Сипваме млякото в торбичка от тензух и го оставяме една нощ да се отцежда. На другия ден прибавяме към млякото натро...

Колумбийска картофена майонеза

Продукти: • 1 ч.ч. сварени и пасирани картофи • 100 мл олио • 50 мл оцет (лимонов сок) • сол и горчица на вкус Начин на приготвяне: Смесваме всички продукти и разбиваме с миксер, докато получим гладко пюре. Поднасяме към варена риба или варени студени меса. ...

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги прекарваме през машинка за мелене на месо. Полученото пюре смесваме с чесън...

Лютица

Продукти: • 6-8 печени и белени чушки • 1 печена люта чушка • 1/2 кофичка изцедено овче кисело мляко • 1 ч.ч. натрошено сирене • 1 к.ч. прясно мляко • 3 твърдо сварени яйца • 5-6 скилидки чесън • 2 с.л. олио Начин на приготвяне: Изпечените и обелени ...

Майонеза от извара

Продукти: • 100 г извара • 2-3 с.л. прясно мляко • 1 к.ч. олио • 2-3 скилидки счукан чесън • ситно нарязан магданоз • сол, червен пипер Начин на приготвяне: Разбиваме изварата с миксер, като на тънка струйка прибавяме прясното мляко и олиото. След като ...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в студена вода и го отцеждаме. Прибавяме счукания чесън и лимоновия сок и орехите. ...

Млечен пастет

Продукт: • 2 кофички кисело мляко • 1 ч.ч. ситно натрошено сирене • 1 малка глава лук • 1 ч.л. ситно нарязан магданоз • 3 скилидки чесън • чубрица, сол Начин на приготвяне: Сипваме киселото мляко в платнена торбичка /или в торбичка от многослойна марля/ ...

Мус от козе сирене и чушки

Продукти: • 500 г козе сирене • 9 големи чушки /по 3 зелени, червени, жълти/ • 280 мл зехтин • 50-100 мл бяло вино • 10 г желатин • 1 ч.ч. сметана • 2-3 стръка копър • 4-8 стръка магданоз • 1 стрък босилек • 1/2 ч.л. смлян черен пипер • подправки На...

Мус от пушена скумрия

Продукти: • 2 пушени скумрии • 1 опаковка сметана • 1 лимон Начин на приготвяне: Обелваме скумриите, отстраняваме главите, опашките и костите. Нарязваме месото на парченца и го разбиваме с миксер. Разбиваме сметаната и я прибавяме към рибата заедно с лим...

Мус от шунка

Продукти: • 250 г шунка • 1 пакетче краве масло • 150 г сметана • 2 с.л. коняк или ром • 1 к.ч. прясно мляко • 3 ч.л. брашно • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Запържваме брашното в 20-25 г от маслото и разреждаме с пряснот...

Пастет от авокадо

Продукти: • 1 авокадо • 3 с.л. сирене рикота • 2 с.л. лимонов сок • 3 домата • 1 глава лук • 1 зелена чушка • сол Начин на приготвяне: Обелваме авокадото и го нарязваме на кубчета. Добавяме сиренето и лимоновия сок, посоляваме и пасираме сместа. ...

Пастет от бакла

Продукти: • 300 г суха бакла • 2 глави лук • 1 стрък целина • 1 картоф • 5 с.л. зехтин • сол Начин на приготвяне: Накисваме баклата за една нощ в студена вода, изплакваме я и отцеждаме. Слагаме я в подсолена вода и прибавяме ситно нарязаните картоф, лук ...

Пастет от дроб с маслини

Продукти: • 500 г телешки черен дроб • 2 малки главички лук • 3 яйца • 16 едри черни маслини • 3 зелени маслини • 3 с.л. фъстъчено масло • 2 с.л. краве масло • чесън, сол Начин на приготвяне: В сгорещеното масло задушаваме почистения от сухожилията ...

напред
Начало