Кулинарни рецепти » Ефектно мезе

 Ефектно мезе

Продукти:

• 2 зелени и 2 червени чушки
• 2-3 млади тънки тиквички
• 3 парчета пуешка или пилешка шунка
• 6 парчета хамбургски салам
• 1 глава лук
• 500 г домати
• 1 скилидка чесън
• 2 с.л. зехтин
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 с.л. краве масло
• 125 мл зеленчуков бульон
• 250 мл доматен сок
• 3 с.л. ситно нарязан джоджен
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме чушките и ги бланшираме за 5 мин във вряща подсолена вода. Почистваме тиквичките, измиваме ги и ги нарязваме на около 24 ленти, които също бланшираме. Обелваме чушките.

Във всяко парче шунка и салам слагаме по 1 обелена чушка и го завиваме на руло. После обвиваме рулата с по 2 ленти тиквички и ги закрепваме с клечка за зъби. Обелваме доматите и ги нарязваме на дребно.

Почистваме и накълцваме на ситно лука и чесъна, запържваме ги в зехтина. Добавяме доматите и доматеното пюре. Посоляваме и поръсваме с черен пипер на вкус.

Сипваме бульона и доматения сок и варим около 5 минути. Подправяме с джоджена.

Сгорещяваме маслото и в него изпържваме рулцата за около 2 мин, подправяме ги на вкус. Наливаме доматения сос и задушаваме още 2-3 минути.

Изваждаме рулцата и нареждаме в чиния. Може да ги залеем с готовия сос или да го сервираме отделно.

Автор: Олга Кожухарова

Представяме Ви:

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Начало