01.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1497  |   0  
Как да съхраняваме семената
Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите влажността в кутията, сложете пакетче със силикон.
Ако семената са добре изсушени, може да ги съхраните в херметична опаковка - стъклен флакон, бутилка, полиетиленов плик. А ако в стъклен буркан сложите добре изсушени семена от култури, които са предназначени за посев за една година, трябва да затворите капака, намазан с мазнина и да го оставите в мазето. През пролетта няма да е нужно да разпечатвате всички подготвени пакетчета.
Посевните качества на семената са по-добри, ако държите семената при ниски положителни температури от 0 до 5 градуса и влажност на въздуха не повече от 55%. При обикновено съхранение в стаята трябва да следите да няма колебание в температурата и влажността. Колкото по-често се менят тези показатели, толкова повече се понижава кълняемостта. Качествата на семената се влошават и ако в стаята е прекалено топло - повече от 18 градуса и сухо. Особено чувствителни на застудяване са семената на дините и на краставиците.
25.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021