Градина » Как да съхраняваме семената

 Как да съхраняваме семената

Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите влажността в кутията, сложете пакетче със силикон.
Ако семената са добре изсушени, може да ги съхраните в херметична опаковка - стъклен флакон, бутилка, полиетиленов плик. А ако в стъклен буркан сложите добре изсушени семена от култури, които са предназначени за посев за една година, трябва да затворите капака, намазан с мазнина и да го оставите в мазето. През пролетта няма да е нужно да разпечатвате всички подготвени пакетчета.
Посевните качества на семената са по-добри, ако държите семената при ниски положителни температури от 0 до 5 градуса и влажност на въздуха не повече от 55%. При обикновено съхранение в стаята трябва да следите да няма колебание в температурата и влажността. Колкото по-често се менят тези показатели, толкова повече се понижава кълняемостта. Качествата на семената се влошават и ако в стаята е прекалено топло - повече от 18 градуса и сухо. Особено чувствителни на застудяване са семената на дините и на краставиците.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Брукмансия изпълва градината с аромат

Брукмансията /Brugmansia/ е храст или малко дръвче от семейство Картофови /Solanaceae /. Неговата родина е Южна Америка. Растението достига височина 1.80 – 6 м. и широчина 150-240 см. Цъфти от къс...

Как ще берете три пъти повече малини!

На много градинари е познато - ако малиновите насаждения не дадат реколта, махаш с ръка и изрязваш злощастните храсти наесен. Затова пък на следващата година оцелелите филизи ще дадат супер-реколта! ...

Есенно торене на лозята

Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Начало