Градина » Как да се спасим от черното краче?

 Как да се спасим от черното краче?

Сега е времето, когато стопаните подготвят разсад за градината. Много често обаче той загива от коварна болест. Стъблото на поразените растения потъмнява около почвата и стръковете полягат.
Описаната болест е „черно краче”. Тя не се лекува, но растенията може да се предпазят от появата й. Причинителите на тази болест са няколко форми патогенни гъби, които практически винаги присътват в почвата. Но за тяхното развитие е необходим влажен въздух или капки вода на границата почва-въздух в сандъчетата, където се отглежда разсадът.
Затова при поливането горният слой на почвата /около 0,5 см/ трябва да остава сух. Водата трябва да се сипва в подложката или в края на сандъчето. Не бива разсадът да се полива вечер, а също и когато времето е облачно. Болестта също така се развива много бързо, ако посевът е много гъст, почвата е студена, сандъчетата са поставени на течение или са сложени на място със северно изложение.
Ако забележите болни растения в разсада, внимателно ги отстранете заедно с почвата. Останалите растения мулчирайте с тънък слой речен пясък, смесен с дървесна пепел или стрит дървесен въглен. Може да използвате и активен въглен, който се продава в аптеките.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Карантинни срокове за препаратите

ФУНГИЦИДИ АГРОМЕТ - 14 дни АКОИДАЛ ВГ - 20 дни АКРОБАТ МЦ - 28 дни (грозде), 14 дни (останалите) АКРОБАТ Р - 28 дни (лоза), 20 дни (останалите) АКРОБАТ ПЛЮС ВГ - 28 дни (лоза), 14 дн...

Чери домати на балкона

Отглеждането на дребноплодните доматчета от типа „чери", „грейп" или „коктейлни" не се различава съществено от това на обикновените. Те могат да бъдат нискорастящи или високорастящи, за които се налаг...

Болести и неприятели по розата

Болести Много опасна и често срещана болест е брашнестата мана. Напада розите отглеждани на открито или при оранжерийни условия. Причинява се от гъбата Sphaerotheca pannosa. Болестта се развива ...

Запазете по-дълго листното цвекло

Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержи...

Начало